Doğada yön bulma yöntemleri ile ilgili merak edilen bilgiler paylaştık. Doğada kaybolmayı seven maceracı bir kişiliğiniz var ise; mutlaka yön bulma ihtiyacınız olacaktır. Bazen bir ormanın derinliğinde, bazen de ıssız bucaksız vadilerde ve kanyonlarda yön bulma ihtiyacı meydana gelmektedir. Telefonununuzun çekmediğini, hiçbir iletişim kanalına ulaşamadığınızı ve hatta pusulanızın dahi olmadığını düşünün. Bu şartlar altında, doğada yönünüzü nasıl bulacaksınız? İşte doğada yön bulma yöntemleri. Gelin sizleri için derlemiş olduğumuz listeye yakından bakalım…
Referans Noktası İle Yön Bulma Yöntemi
Dağda veya ormanda yürüyorsunuz. Gözünüzün görebildiği en uç noktayı belirleyin. O noktaya vardığınızda, aynı seçimi başka bir nokta için yapın. Bu şekilde gideceğiniz rotayı çizmiş olacaksınız. Gidişinizi aynı yöntemle uygularken, referans noktalarınızı unutmayın ki, dönüşünüz aynı güzergah üzerinden olacağı için kolay olmalı.
Minare İzleyerek Yön Bulma Yöntemi
Yakınlarınızda veya uzağınızda cami minaresi görüyorsanız, minare şerefelerinin çıkış kapılarının daima Güney yönüne baktığı aklınıza gelsin. Minarelerin yanına kadar gitmeyin. Şerefe kapısını görebiliyorsanız, yönünüzü belirleyebilirsiniz.
Kutup Yıldızı Takip Ederek Yön Bulma Yöntemi
Kutup yıldızını takip ederek kuzey yönüne hareket etmiş olacaksınız. Olur ya gecenin karanlığında yön bulma ihtiyacınız olursa, kutup yıldızı takip etmeyi ihmal etmeyin. Kutup yıldızını takip ettiğiniz süre boyunca, kuzeye ilerleyeceksiniz.
Gölge İzleyerek Yön Bulma Yöntemi
Araba, bisiklet, motosiklet veya yaya olarak ilerlediğiniz yol üzerinde, yönünüzü kaybetmemek adına gölgenizi izleyebilirsiniz. Güneş tam tepede olduğunda yön bulmak zorlaşacaktır ancak, gölgenizin sağ veya sol, ön veya arka taraflara yansıdığında yön bulmanız kolay olacaktır. Bu sayede kuzey, güney, doğu ve batı yönlerini aklınıza getirebilirsiniz. Ancak bu yöntemin en temelinde, geldiğiniz güzergahı unutmamak yatmaktadır. Güzergahı aklınızdan çıkarmayın.
Mezar Taşı İle Yön Bulma Yöntemi
Doğada mezar ile karşılaşma ihtimaliniz çok azdır ancak oldu ki bir mezar gördünüz. Mezarın baş kısmının batı yönünü, ayak kısmının doğu yönünü, yüz tarafının da güney yönünü gösterdiğini unutmayın. Mezarlık sayesinde yolunuzu bulmak oldukça kolaydır. Mezarın yanlış yapılma ihtimaline karşı, diğer mezar taşlarını gözlemlemeyi unutmayınız.
Pusula İle Yön Bulma Yöntemi
Büyük pusula taşımanıza gerek yok. Anahtarlık, ekipman ve çeşitli eşyaların içerisine gömülü mini pusulalar var. Pusula ile yön bulmamama oranı çok azdır. Elbette pusulayı okumak da buna etki etmektedir. Pusulanızı düz tutun. İbrenin renkli ucu daima kuzey yönünü göstermektedir. Kuzeye döndüğünüzde ise; arkanız güney, sağ tarafınız doğu ve sol tarafınız ise batıyı gösterecektir. Unutmayın rekli uç daima kuzeyi göstermektedir.
Karınca Yuvası İle Yön Bulma Yöntemi
Yolunuzun üzerinde karınca yuvasına denk gelme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Doğada milyonlarca karınca yaşam sürmektedir. Karınca yuvaları daima güney yönünü gösterir. Karınca yuvalarını dikkatli incelemeyi unutmayın.
Yosun İle Yön Bulma Yöntemi
Kayalık bölgelerde ve ağaçlarda yosunlar meydana gelmektedir. Söz konusu yosunlar daima kuzey yönünü işaret eder. Doğada yosunlara denk gelme ihtimaliniz fazla olduğu için; yönünüzü kuzeye dönerseniz, rotanızı belirlemek yavaş olmayacaktır.