Yazın Yürüyüş Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Tavsiye

Kamp, piknik, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, dağcılık faaliyetleri, yayla turizmi ve çeşitli outdoor etkinlikler yapmayı seviyorsanız, bu blog tam size göre. Doğada vakit geçirmek çok güzel olsa bile, zamanı geldiğinde bunaltıcı olabiliyor ve önlemleri alınmadığında keşkeler çoğalıyor. Bu yüzden doğanın kalbinde keyifli, performanslı, verimli ve kaliteli vakit geçirmek istiyorsak, önlemleri almamız ve uygulamamız gereken yönergeleri takip ederek süreci tamamlamamız gerekmektedir. Bu önlemlerden biride yazın yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken 5 tavsiye olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğa yürüyüşleri ve kamp yapmayı seviyoruz ancak, yaz aylarının bunaltıcı sıcağında fiziki zorluklar ile karşılabiliyoruz. Bu yüzden önlemlerimizi almalı ve yürüyüşlerimizi daha kaliteli hale getirmemiz gerekmektedir. İşte yazın yürüş yaparken dikkat etmeniz gerekenler.

PUSULA İLE YÖN BULMA REHBERİ 2023 BLOGUMUZ İÇİN TIKLAYINIZ

1- Bol Bol Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin

Yazın yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken 5 tavsiye listemizin ilk başında su tüketimi yer almaktadır. Yaz aylarının sıcak hava şartlarında yürüyüş yaparken, vücudumuza yeterince su alıp almadığımızı bilmemiz gerekmektedir. Yürüyüş öncesinde, yürüyüşte ve yürüyüş sonrasında kısacası, yürüyüşümüzün her anında ihtiyacımız olacak su hayatımızı kurtaracaktır. Yaz aylarının bunaltıcı sıcağında doğa yürüyüşü ve koşu deneyimleyecekseniz; soğuk ve sıcak katman korumasına imkan sağlayan termos ve suluk modellerine göz atarak kendinize kaliteli termos ya da suluk satın alarak su ihtiyacınızın temelini oluşturabilirsiniz.

Yürüyüş ve koşu parkurlarında su içmek tek başına yeterli olmayacaktır. Çünkü vücudumuz, yürüyüş esnasında; elektrolit ve mineral kaybedecek ve buna bağlı olarak takviyelere de ihtiyaç duyacaktır. Soda ve tuz tüketimine de önlem almamız gerektiğini unutmamamız gerekiyor. Vücudunuzun mineral ve elektrolit ihtiyacını karşılaması için uygulamamız gereken yöntem şu olacaktır; 1 litre su içerisine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tuz eklemesi yaparak karışım hazırlamak veya yanımızda soda taşımanız olacaktır. Bu sayede; vücudumuz ihtiyacı olan mineral ve elektrolit takviyesini alacak ve bizi dehidrasyon ile sıcak çarpması gibi çevresel faktörlerden de koruyacaktır.

1- Bol Bol Su Tüketmeyi İhmal EtmeyinPin
1- Bol Bol Su Tüketmeyi İhmal Etmeyin

2- Saat Ve Güneş Faktörüne Dikkat Edin

Yaz aylarında yürüyüş yapacaksanız, güneş etkenlerinden korunmak için alarmınızı erken kurmanız gerekecektir. Çünkü, yürüyüşe ne kadar erken başlarsanız, güneş ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalmazsınız. Yaz aylarında, günün en sıcak zaman dilimi; öğlenden sonra 13:00 ile 15:00 saatlerinde arasında yaşanmaktadır. Bu yüzden yürüyüşünüzü sabah saatlerinde yaparsanız, yürüyüşünüz erkenden sona erecek ve yaz aylarının bunaltıcı sıcağına maruz kalmamış olacaksınız.

2- Saat Ve Güneş Faktörüne Dikkat EdinPin
2- Saat Ve Güneş Faktörüne Dikkat Edin

3- Yürüyüş Kıyafeti Seçiminiz Yanlış Olmamalı

Yürüyüşe başlamadan önce; yürüyüş kıyafetlerinizin performans ve verimlilik sağlayıp, sağlamadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü, giyeceğiniz kıyafetler size rahatlık sağlayacağı gibi, yürüyüş potansiyelinizi de kısıtlamayacak ve yürüyüşünüzü verimli hale getirecektir. Koyu renk yürüyüş kıyafeti tercih etmeniz halinde; güneş ışınlarını emeceğini unutmayın. Bu yüzden, açık renk yürüyüş kıyafetleri giymeye özen göstermenizi öneriyoruz. Yürüyüşlerinizde koyu renkli kıyafetler yerine, açık renkli kıyafet giyerseniz; güneş ışınlarını yansıtacaktır ve sizi UV ışınlarından koruyacaktır.

Ekstra olarak; yürüyüş esnasında vücudunuzda bol terleme meydana geleceği için; teri emecek ve ıslaklık bırakmayacak yürüyüş kıyafetleri giymenizi öneriyoruz. Pamuklu kıyafetler, ter emilimi yapmayacağı gibi, ıslaklık bırakma ve ıslaklık oluşumu potansiyeline de sahiptir. Bu yüzden pamuklu ekipmanlar tercih etmek yerine, sentetik kumaş yapısına sahip ekipmanlar kullanmayı ihmal etmeyiniz. Yürüyüş için sadece kıyafet değil; şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi gibi ekipmanlar da yürüyüşünüzü zevkli hale getirecektir. Kol, boyun ve bacak bölgelerinizi güneşten korumak istiyorsanız; SPF 50+ potansiyeline sahip güneş kremi alın ve yürüyüş esnasında da tekrar, tekrar uygulamayı ihmal etmeyin. Şapka tercihinde de; koyu renkli, ağır ve güneş geçirecek yapıya sahip olmayan outdoor şapka modellerini incelemenizi öneriyoruz.

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİNDE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNÜN ÖNEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

3- Yürüyüş Kıyafeti Seçiminiz Yanlış OlmamalıPin
3- Yürüyüş Kıyafeti Seçiminiz Yanlış Olmamalı

4- Dinlenmiş Olmak Ve Hazır Hissetmek

Bir yürüyüşe başlamadan önce sadece fiziki olarak hazır olmak tek başına yeterli değildir. Bu yüzden mental olarak da hazır olmak gerekmektedir. Yürüyüş öncesinde hazırlık aşaması için yeterince dinlenmiş olmaya özen göstermeniz sizi iyi bir yürüyüş için hazır tutacaktır. Yürüyüş esnasında mola vererek, gölge alanlarda yeterince dinlenmiş olmaya özen göstermeniz, yürüyüşün geriye kalan kısmının yüksek tempolu ve rahat geçmesine sizi hazırlayacaktır. Yürüyüş sona erdikten sonra yeterince dinlenmiş olmaya özen göstermeniz ise; bir sonraki yürüyüş için zinde kalmanıza imkan sağlayacaktır. Bundan dolayı, mutlaka dinlenmiş olmaya ve her daim hazır hissetmeye özen göstermeniz sağlık açısından oldukça fayda sağlayacaktır.

4- Dinlenmiş Olmak Ve Hazır HissetmekPin
4- Dinlenmiş Olmak Ve Hazır Hissetmek

5- Sıcak Çarpması Ve Dehidrasyona Dikkat Edin

Yazın yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken 5 tavsiye blogumuzun son maddesi ile sizlerleyiz. Sıcak havalarda outdoor etkinlikleri yapacaksak; tehlikelerin farkında olmamız gerekmektedir. Sıcak çarpması ve dehidrasyon gibi etkenlere karşı önlem almak, sizin veya diğer yürüyüş arkadaşınızın hayatını kurtarma da etkili olabilir. Keyifli ve sağlıklı bir yürüyüş yapacaksanız, sıcak çarpması ve dehidrasyon gibi süreçlerde nasıl bir yöntem uygulayarak çözüm bulabileceğimizi bilmemiz gerekmektedir.

Sıcak çarpması; güçsüzlük, adele krampları, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik, davranış bozukluğu, bol terleme, solgun ve sıcak deri, kusma, bol terleme, mide krampları, hayal görme, bulantı, hızlı nabız ve bilinç kaybı yaşamanıza neden olacaktır. Yürüyüş esnasında veya sıcak bir günde bu gibi etkiler yaşamanız halinde, paniğe ve korkuya kapılmayın.

Serin bir gere geçerek, kıyafetlerinizi çıkararak ya da gevşeterek vücudunuzun hava almasına yardımcı olun. Sırt üstü uzanıp, kol ve bacaklarınızı yüksekte tutun, bulantınız yok ise ve bilinciniz aşık ise; tuz ve su kaybınızı gidermeniz için; 1 litre su içerisine; 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat karışımı hazırlayıp tüketin. Bu malzemelerinizi yanınızda götürme imkanınız yok ise; mutlaka yanınızda bir soda bulundurun. Su, soda veya tuz ile karbonat karışımı yürüyüşünüzde sıvı kaybı yaşanmamasına yardımcı olacağı gibi vücudun ihtiyacı olan mineral ve elektrolit ihtiyacını da karşılayacaktır.

5- Sıcak Çarpması Ve Dehidrasyona Dikkat EdinPin
5- Sıcak Çarpması Ve Dehidrasyona Dikkat Edin
TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!


1