Ülkemizin dört bir yanında meydana gelen yangınlar sonrasında; Yangına ilk müdahale nasıl yapılır ve yangın nasıl söndürülür sorusu akıllara geldi. Oluşan yangınları söndürmek isteyen pek çok vatandaşımız zor anlar yaşıyor. Okurlarımızın bilinçlenmesi adına yangına ilk müdahale ve yangın söndürme rehberi ile ilgili blogumuzu yazdık. İşte yangın söndürme rehberi ve yangına ilk müdahale için gerekli olan bilgiler…
ORMANDA KAMP YAPMAK YASAK MI? DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ
ORMANA GİRMENİN YASAKLANDIĞI İLLER LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ
Yangın Nasıl Söndürülür?
Yangını söndürmek için, uygulayacağımız yöntem ve yangın söndürmek için kullanacağımız ekipmanlarımız büyük rol oynamaktadır. Meydana gelen yangını söndürmek ve ortadan kaldırmak için ateşe sebep olan madde veya etkenleri iyi analiz etmemiz gerekmektedir.
Yangına sebep olan; madde, oksijen ve ısının herhangi bir tanesinin ortadan kaldırılması, yangının hızını azaltacağı gibi, yanmayı da engelleyecektir. Peki yangın söndürmek için uygulamamız gereken ilk prensipler nelerdir? Gelin alt kısımda beraber inceleyelim.
NOT: Yangın söndürme rehberimiz, bir vatandaşın uygulayabileceği ilk müdahale durumları göz önüne alınarak hazırlanmıştır.
- Soğutarak söndürme: Isının azaltılması ve ortadan kaldırılmasının yanı sıra; su ile soğutma yapılabilir. Ayrıca yanıcı maddenin dağıtılması ve kuvvetli üfeleme de bu gruba dahil edilebilir
- Havanın kesilmesi: Yangının olduğu alanda oksijeni yok etmek veya oranını azaltmak yangının sönmesi için yararlı olacaktır. Örtme ve boğma taktikleri yapılabilir. Bu sayede oksijen oranı düştüğü için yangın da azalma meydana gelecektir.
- Yanıcı maddelerin veya maddenin ortadan kaldırılması: Yanıcı maddenin ısıdan ayrılması gerekmektedir. Yanıcı madde yangının oluştuğu alanda olduğundan dolayı, temas ile alınamayacak durumdadır. Bu yüzden insan sağlığına zarar gelmeyecek şekilde yanıcı maddenin yangın ortasından alınması yangın oranını azaltacaktır.

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır ?
Hemen hemen herkesin evinde ve arabasında bulunan yangın tüpü ile ilgili yangın tüpü kullanımına da değindik. Yangınlarda ilk müdahalenin yapılmasıyla beraber yangının etkisinin azaltılması amaçlanmaktadır. Peki yangın tüpü nasıl kullanılır? Yangına ilk müdahale nasıl yapılır?
- Yangın söndürmek için yangın tüpü, rüzgar arkadan gelecek şekilde tutulmalıdır.
- Ateşe çok yakın durulmaması gerekmektedir.
- Tekik mekanizmasını kilitleyen pim çıkarılmalıdır ve karbondioksit tüpünün valfi sol yöne doğru çevrilmelidir.
- Tetiğe sonuna kadar basılmalıdır.
- Çıkan toz ve gaz yangının olduğu alana püskürtülmelidir.
- Yangın ön taraftan arkaya olacak şekilde söndürülmelidir.
- Yangının söndüğünden emin olunmalıdır ve yangın yeri hemen terk edilmemelidir.
- Tozlu cihazlar toz bitene kadar kullanılmalıdır.
Yangının durumuna bağlı olarak, yangın tüpü kullanım aşamalarının takip edilmesi gerekmektedir. Yangının boyutuna göre; itfaiye ekiplerine de haber verilmelidir.

Acil Durum Numaraları
Sadece yangın için değil, hayatımızın her anında meydana gelebilecek acil olaylarda aranması gereken acil durum numaraları şu şekildedir;
- Acil Servis (Ambulans): 112
- Yangın: 110
- Alo Trafik: 154
- Polis İmdat: 155
- Elektrik Arıza: 186
- Gaz Arıza: 187
- Jandarma İmdat: 156
- Telefon Arıza: 121
- Alo Doktor: 113
- Alo Zabıta: 153
- Tüketici Hattı: 175
- Orman Yangını: 177
- Sağlık Danışma: 184
- Kablo Arıza: 126
- Bilinmeyen Numaralar: 118
- Cenaze Hizmetleri: 188
- Posta Kodu: 119
- Telefon Borcu Tel: 163
- Uyandırma Tel: 135
- Fonotel Tel: 141
- Radyo-TV Arıza Tel: 125
- Vergi Danışma Tel: 189
- Su Arıza-Fatura Bilgileri Tel: 185
