Bolu’da ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Bolu Valiliği’nin resmi internet sitesi üzerinden yayımlanan “Orman Yangınları İle Mücadele Kapsamında Uygulanacak Tedbirlere İlişkin Valilik Genel Emri” başlıklı duyuruya göre; Bolu kent sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanlarda; kamp, piknik, doğa yürüyüşü ve her türlü açık hava etkinliğinin yasaklandığı bildirildi. İşte Bolu orman giriş yasağı karar metni ve yasak ile ilgili tüm detaylar sitemizde.
2024 YILI ORMANLARA GİRİŞLERİN YASAKLANDIĞI İLLER TAM LİSTESİ İÇİN – TIKLAYINIZ
Bolu’da Ormana Giriş Yasak Mı?
Bolu Valiliği’nin resmi internet sitesi üzerinden yayımlanan “Orman Yangınları İle Mücadele Kapsamında Uygulanacak Tedbirlere İlişkin Valilik Genel Emri” başlıklı duyuruya göre; Bolu il sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanlara girmek yasaklandı.
Bolu kent genelinde uygulanacak orman giriş yasağı tarihleri ise; 1 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2024 olarak bildirildi.
Bolu’da Ormanlık Alanlara Giriş Yasaklandı
Bolu Valiliği’nin resmi internet sitesi üzerinden açıklanan ormanlık alanlara giriş kararında ise şu ifadelere yer verildi;
“I-Amaç: Bolu il sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanlarda çıkabilecek yangınların önlenmesi ve öncesinde alınacak tedbirler ile görevlileri belirlemektir.
II-Kapsam: Bolu ili mülki hudutları dahilinde orman yangınlarının önlenmesi, kontrol ve denetimlerin yapılması, halkın bilgilendirilmesi ve belirlenen kurallara uymayanlar hakkında yasal müeyyidelerin uygulanmasını kapsar.
III-Yasal Dayanak:
a) 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu.
b) 6831 sayılı Orman Kanunu.
c) 2872 sayılı Çevre Kanunu.
ç) 5326 sayılı Kabahatler Kanunu.
d) 10/09/1976 tarih ve 7/12520 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkında Yönetmelik”.
IV-Genel Esaslar:
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan veriler çerçevesinde; ülke genelinde mevsimsel sıcaklık değerlerinin artması ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile orman alanları ve çevresinde artan insan hareketliliğine bağlı olarak orman yangını riskinin yükselebileceği değerlendirildiğinden, ilimiz sorumluluk alanlarında çıkabilecek orman yangınlarının önlenebilmesi amacıyla aşağıdaki kararlar alınmıştır.
Buna göre;
1- Bolu ili sınırları içerisindeki tüm ormanlık alanlara, yetkililer ve orman idaresi tarafından yasal veya zorunlu sebeplerle izin verileceklerin dışındaki girişler ile 2’inci maddede belirtilen alanlar dışındaki tüm girişler 1 Temmuz 2024 tarihinden 30 Eylül 2024 tarihine kadar yasaklanmıştır.
2- Bolu ili sınırları dahilinde;
- Yer ateşi yakılmamak kaydıyla Ekli Listede belirtilen alanlarda 10.00-20.00 saatleri arasında ocak, barbekü, mangal, piknik tüpü ve semaver kullanılarak piknik yapılabilecektir.
- Abant ve Yedigöller Milli Parkı ile Gölcük Tabiat Parkında, 10.00-20.00 saatleri arasında yalnızca piknik tüpü kullanılabilecektir.
- Orman parkları, milli parklar ve tabiat parklarında ilgili idarenin belirlediği şekilde ateşsiz piknik ve diğer rekreatif faaliyetler yapılabilecektir.
3- 2’inci maddede belirtilen yerler ve koşullar dışındaki ormanlık alanlarda piknik ateşi, çoban ateşi, avcı ateşi vb her türlü ateşin yakılması; mangal, semaver, piknik tüpü, barbekü vb. kullanarak ateşli veya ateşsiz piknik yapılması yasaktır.
4- Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır.
5- Enerji nakil hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (TEDAŞ, TEİAŞ, SEDAŞ) enerji hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.
6- Orman Kanunu’nun 31 ve 32’inci maddeleri kapsamında kalan köylerimiz başta olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan tüm köy ve mahallelerimizde; anız, bağ bahçe, fındıklık ve tarla temizliği amacıyla dahi olsa her türlü bahçe atığı, bitki örtüsü vb. yakılması ile çoban ve avcı ateşi yakılması yasaktır.
7- Kamping işletmeleri haricinde orman içerisinde ve bitişiğinde kamp yapılması, çadır kurulması ve karavanla konaklama yapılması yasaktır.
8- Ormanlık alanlara yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılması yasaktır.
V-Denetim:
Yukarıda yer alan kararların uygulanması ve denetimi Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Bolu Şube Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince takip edilecek ve ilgili birimlerce hazırlanacak tutanaklar üzerine verilecek idari yaptırım kararları İlçelerde Kaymakamlar, il merkezinde ilgili Vali Yardımcılarınca onaylanacaktır.
VI-Cezai Hükümler:
Usulüne göre alınan ve ilan edilen bu kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32’nci maddesi gereğince idari yaptırım uygulanacaktır. Ayrıca, eylemleri ayrı bir suç teşkil edenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.
VII-Yürürlük: Bu karar 24/06/2024 tarihinde yürürlüğe girer.
VIII-Yürütme: Bu kararı Bolu Valiliği yürütür”
Bolu’da Gün İçinde Kontrollü Piknik Yapılabilecek Orman ve Tabiat Parkları Listesi 2024
Bolu Valiliği’nin orman giriş yasağı kapsamına göre; Bolu’da gün içinde kontrollü piknik yapılabilecek orman parkları ve tabiat parkları ise şu şekildedir;
- Bolu – Merkez: Çakmaklar Çamlığı Orman Parkı
- Bolu – Merkez: Tokadi Hayrettin Orman Parkı
- Bolu – Merkez: Gökdere Orman Parkı
- Bolu – Dörtdivan: Amanlar Orman Parkı
- Bolu – Gerede: Gerede Şehir Ormanı Orman Parkı
- Bolu – Kıbrıscık: Süngüçayır Orman Parkı
- Bolu – Kıbrıscık: Devren Tarla Orman Parkı
- Bolu – Mengen: Şirinyazı Orman Parkı
- Bolu – Seben: Kozyaka Orman Parkı
- Bolu – Seben: Solaklar Orman Parkı
- Bolu – Merkez: Ayıkayası Tabiat Parkı
- Bolu – Merkez: Göksu Tabiat Parkı
- Bolu – Merkez: Beşpınar Tabiat Parkı
- Bolu – Merkez: Gölcük Kargalı Tabiat Parkı
- Bolu – Merkez: Karaca Tabiat Parkı
- Bolu – Göynük: Sünnet Gölü Tabiat Parkı
- Bolu – Mudurnu/Taşkesti: Sülüklü Göl Tabiat Parkı
- Bolu – Kıbrıscık: Karagöl Tabiat Parkı
- Bolu – Yeniçağa: Deregöl Tabiat Parkı
- Bolu – Gerede: Arkut Dağı Tabiat Parkı