Zernek Baraj Gölü’nde Balık Ölümleri!

Van’da yağışların azalması ve meydana gelen buharlama nedeniyle; kuraklık baş gösterdi. 105 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan Zernek Baraj Gölü’nün sadece 2 milyon metreküp suyu kaldı. Şuan için enerji ve tarım ihtiyaçlarını bile karşılamaz hale gelen Zernek Baraj Gölü’nde balık ölümleri başladı. Konu ile ilgili açıklamalar yapıldı. İşte Zernek Baraj Gölü’nde yaşanan gelişmeler.

105 Milyon Metreküp Su Kapasitesi Vardı 2 Milyon Metreküp Suyu Kaldı

Van’da azalan yağışlar ve artan buharlaşma ile yaşanan kuraklıkla birlikte birçok su kaynağı kurudu. Bölgede, 105 milyon metreküp su kapasitesine sahip, tarım ve enerji ihtiyacını karşılayan Zernek Baraj Gölü’nde de 2 milyon metreküp su kaldı. Şu an enerji ve tarım için de kullanılamayan baraj gölünde balık ölümleri yaşanıyor. Ağ kafes yöntemiyle baraj gölünde alabalık üreten üreticiler ellerindeki balıkların öldüğünü ve zararlarının çok büyük olduğunu söyledi.

105 Milyon Metreküp Su Kapasitesi Vardı 2 Milyon Metreküp Suyu KaldıPin
105 Milyon Metreküp Su Kapasitesi Vardı 2 Milyon Metreküp Suyu Kaldı

Kuraklık Nedeniyle Zarar Gördü

Azalan yağışlar ve artan buharlaşma ile yaşanan Kuraklık bölgede birçok gölet ve akarsuyun kurumasına neden oldu. Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü de metrelerce çekildi. Kuraklık kentteki baraj göllerini de etkiledi. Gürpınar ilçesindeki, Hoşap Çayı üzerinde bulunan 105 milyon metreküp su kapasiteli Zernek Barajı’nda yaklaşık 2 milyon metreküp su kaldı. Geçen yılın aynı döneminde de su miktarı 2 milyon metreküp dolayında idi. Baraj gölü, 2020 yılının Kasım ayında ise 22 milyon metreküp su ile doluluk oranı yüzde 25 seviyelerinde ölçüldü.

Kuraklık Nedeniyle Zarar GördüPin
Kuraklık Nedeniyle Zarar Gördü

Oksijensiz Kalan Tonlarca Balık Öldü

Normal şartlarda tarımsal sulamada kullanılan ve enerji üretimi yapılan baraj gölünde aynı zamanda ağ kafes yöntemiyle balıkçılık da yapılıyor. Şu anda enerji ve tarımsal amaçlı kullanılamayan baraj gölünde su seviyesinin düşmesiyle birlikte Balık ölümleri de yaşanmaya başlandı. Ağ kafes yöntemiyle üretilen, oksijensiz kalarak ölen tonlarca balık, buradaki çalışanlar tarafından teknelerle kıyıya alınıp imha edilmek üzere götürülüyor.

İLGİLİ İÇERİK  Love Travel
Oksijensiz Kalan Tonlarca Balık ÖldüPin
Oksijensiz Kalan Tonlarca Balık Öldü
TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!
1