Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2023 – Ulaşım Ve Ziyaret Saatleri

Trabzon’da gezilecek yerler denildiğinde, akla ilk gelen bölgelerden olan Sümela Manastırı ile ilgili 2023 sezonuna dair en güncel bilgileri paylaştık. Trabzon iline bağlı Maçka ilçesinde yer alan Sümela Manastırı, Altındere Vadisi’nde bulunmaktadır. Sümela Manastırı, Altındere Vadisi’nde bulunan Karadağ’ın yamacında sarp kayalıklara inşa edilmiş ve nefes kesen manzarası ile eşsiz bir doğaya sahiptir. Sümela Manastırı’nın tam adı; Tam adı; Theotokos Sumela veya Panagia Sumela (Sümela Meryemi) veya olarak da bilinirken daha çok Meryem ana olarak söylenmektedir. UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Sümela Manastırı’nın denizden yüksekliği 11150 metre ve Altındere Vadisi’nden yüksekliğ ise; 300 metredir. Sümela Manastırı, Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olarak da bilinir. Peki Sümela Manastırı’na nasıl gidilir? Sümela Manastırı nerede? Sümela Manastırı giriş ücreti 2023. Sümela Manastırı 2023 güncel ziyaret saatleri. Sümela Manastırı’nda neler var? Sümela Manastırı’na ne zaman gidilir? Sümela Manastırı’na ne zaman gidilmelidir? İşte Sümela Manastırı hakkında en güncel ve tüm merak edilenler kampyerleri.org seyahat blogunda.

TRABZON BUNGALOV EVLERİ LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

TRABZON KAMP YERLERİ LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Sümela Manastırı Hakkında Kısa Bilgi

Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde; Altındere Vadisi’nde bulunan Karadağ yamacında sarp kayalıklara inşa edilmiştir ve kayaya yapışık görüntüsü ile adından sıkça söz ettirmektedir. UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Sümela Manastırı, bulunduğu bölgenin çok değerli bir manastırı olarak ön plana çıkmaktadır.

Sümela Manastırı, geçmiş dönemlerde keşiş yetiştirilmesinde rol oynayan önemli bir okuldur ve mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikona sahiptir. Yunan diline göre; “siyah” anlamına da gelen “melas”dan gelmektedir. Sümela Manastırı’nın yamacında yer aldığı Karadağ ise; Mela yani, “Stou Mela” ise “Mela’daki” demektir.

Karadeniz Rumları için çok kutsal bir hac yeri olan ve şifasına inanılan ayazması ile ünlenen Sümela Manastırı, günümüzde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 1 Ekim 2021 yılında dördüncü defa ziyarete kapatılan Sümela Manastırı, 1 Mayıs 2022 tarihinde yeniden, kapatılmamak üzere ziyarete açılmıştır. Sümela Manastırı ve çevresinde yapılan çalışmalar kapsamında; ortalama 4 bin ton kayanın temizlenerek, 300 metrelik yürüyüş parkurunun düzenlendiği de belirtilmiştir.

Sümela Manastırı’nda yapılan çalışmalar kapsamında; “Cennet ve Cehennem” ile “Ölüm ve Yaşam” tasvirli fresklerin olduğu gizli geçitle çıkan bir şapel ile beraber, “Çile Odası” ile ileri karakol görevi yaptığı ortaya çıkan “Gözetleme Şapeli” de gün yüzüne çıkarılmıştır.

Sümela Manastırı Hakkında Kısa BilgiPin
Sümela Manastırı Hakkında Kısa Bilgi

Sümela Manastırı Bölümleri – Sümela Manastırı’nda Ne Var?

Sümela Manastırı’nı ziyaret etmeden önce Sümela Manastırı hakkında bilgi edinmeniz, gezinizi özel kılacaktır. Sümela Manastırı’nın bölümlerini sizler için paylaştık. Peki Sümela Manastırı’nda neler var? Sümela Manastırı’nda ne var?

Sümela Manastırı’nın başlıca bölümleri; kutsal yazmalar, öğrenci odaları, kütüphaneler, ana kaya kilisesi, misafirhane ve şapel bölümleri olarak ön plana çıkmaktadır.

Sümela Manastırı’nın giriş kısmında su ihtiyacının karşılandığı kemer bulunmaktadır. Uzun merdiven kullanarak çıktığınız alan ise Sümela Manastırı’nın merkezi noktasıdır. Sümela Manastırı’nın giriş tarafının yan bölününde; muhafız odaları yer alır ve buradan iç merdivenleri kullanarak, iç mekanlara ulaşırsınız.

İç kısma girdiğinizde, sol kısımda Sümela Manastırı için önemli olan kilise odaları bulunmaktadır. Sağ kısımda ise kütüphane yer almaktadır. Sümela Manastırı’nın ana ünitesi olarak da bilinen bölünde ise; kaya kilisesi, ona bağlantılı şapel yer alırken; iç ve dış kısımdan freskler bulunur. Söz konusu fresklerin 3. Alexios döneminden olduğu bilinir.

Şapellerde bulunan yer alan fresklerin geçmişi ise 18.yüzyıla dayanmaktadır. Sümela Manastırı içerisinde pek çok freskin de kaybolduğu bilinir. Sümela Manastırı’nda duvarlar kazındıkça altından çıkan fresklerin, birden fazla döneme iz tuttuğu ve fresklerle sürekli donatıldığı vurgulanmaktadır.

Sümela Manastırı’nda yer alan küçük şapelin duvarına resmedilen fresk ise; iki aziz olan Demetrios ve Georgios ile ejderi tavsir etmektedir.

Sümela Manastırı Bölümleri - Sümela Manastırı'nda Ne Var?Pin
Sümela Manastırı Bölümleri – Sümela Manastırı’nda Ne Var?

Sümela Manastırı Nerede? – Sümela Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Sümela Manastırı, Trabzon kent merkezine 50,1 kilometre ve Maçka ilçesine ise; 19,1 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Trabzon’un Maçka ilçesi sınırları içerisinde yer alan Altındere Vadisi’nde yer alan Sümela Manastırı’na kendi aracınızı kullanarak ya da Maçka’dan Sümela Manastırı’na yolcu taşıyan servis ve minibüsleri kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sümela Manastırı’na giden yol asfalt özelliğe sahip ancak Sümela Manastırı’na giden Altındere Vadisi yolunun bol virajlı olmasından dolayı aşırı zahmet çekeceğiniz anlamına gelmektedir. Bu yüzden aracınız ile zorluk çekmeden Sümela Manastırı’na ulaşmak isterseniz, Maçka ilçesinden Sümela Manastırı’na düzenli olarak yolcu taşıyan servis ve minibüsleri tercih edebilirsiniz.

Sümela Manastırı Güncel Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/C83gYiMKZJNKRkt8A
Sümela Manastırı Güncel İletişim Bilgisi: 0462 531 10 64

Sümela Manastırı Nerede? - Sümela Manastırı'na Nasıl Gidilir?Pin
Sümela Manastırı Nerede? – Sümela Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Sümela Manastırı 2023 Açılış Ve Kapanış Saatleri – Sümela Manastırı 2023 Ziyaret Saatleri

Sümela Manastırı, haftanın her günü ziyarete açıktır. Yerli ve yabancı misafirlerin yoğun olarak ilgisini çeken Sümela Manastırı’nı her gün ziyaret edebilirsiniz.

Buna göre, Sümela Manastırı 2023 ziyaret saatleri şu şekildedir;

  • Pazartesi: Açılış: 08:00 – Kapanış: 19:00 – Gişe Kapanış: 18:30
  • Salı: Açılış: 08:00 – Kapanış: 19:00 – Gişe Kapanış: 18:30
  • Çarşamba: Açılış: 08:00 – Kapanış: 19:00 – Gişe Kapanış: 18:30
  • Perşembe: Açılış: 08:00 – Kapanış: 19:00 – Gişe Kapanış: 18:30
  • Cuma:  Açılış: 08:00 – Kapanış: 19:00 – Gişe Kapanış: 18:30
  • Cumartesi: Açılış: 08:00 – Kapanış: 19:00 – Gişe Kapanış: 18:30
  • Pazar: Açılış: 08:00 – Kapanış: 19:00 – Gişe Kapanış: 18:30
Sümela Manastırı 2023 Açılış Ve Kapanış Saatleri - Sümela Manastırı 2023 Ziyaret SaatleriPin
Sümela Manastırı 2023 Açılış Ve Kapanış Saatleri – Sümela Manastırı 2023 Ziyaret Saatleri

Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2023 – Sümela Manastırı 2023 Yılı Giriş Ücreti Ne Kadar?

2023 yılında geçerli olacak Sümela Manastırı giriş ücreti belli oldu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesi üzerinden yayımlanan detaylara göre, Sümela Manastırı giriş ücretine 2023 yılı için zam yapılmıştır.

Bu detaylara göre, Sümela Manastırı giriş ücreti 2023 şu şekildedir;

  • 18 yaş ve altındaki öğrenciler için: Ücretsizdir,
  • Müze Kart geçerlidir,
  • Sümela Manastırı giriş ücreti: 300 TL,
  • Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 10 TL’dir.

Ücret listesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınmıştır.

Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2023 - Sümela Manastırı 2023 Yılı Giriş Ücreti Ne Kadar?Pin
Sümela Manastırı Giriş Ücreti 2023 – Sümela Manastırı 2023 Yılı Giriş Ücreti Ne Kadar?
TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!


1