Salda Gölü Dünya Jeolojik Miras Listesi’ne alındı. Burdur ilinin Yeşilova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri olarak da biliniyordu. Salda Gölü ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı ve Salda Gölü’nün Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi’ne alındığı açıklandı. Konu ile ilgili Jeolojik Mirası Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar.
Salda Gölü Dünya Jeolojik Miras Listesi’ne Alındı
Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği (International Union of Geological Scienses – IUGS) tarafından her yıl düzenli olarak açıklanan “100 Jeolojik Miras” listesine Türkiye’den Salda Gölü alındı.
Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği Teşkilatının yıllık zirvesi Güney Kore’nin Busan kentinde gerçekleştirildi ve söz konusu zirvede, 2024 yılında dünyadan yüzlerce aday gösterilen Jeolojik Miras Listesi’ne alınacak bölgeler ve yerler belirlendi.
Türkiye’den ise 2024 yılı için Salda Gölü ile beraber Nemrut Krateri Kalderası (göl ve çevresindeki doğal yapılar) aday gösterildi. Salda Gölü, Mars yüzeyine benzetildiği için bilimsel deneylerin de yapıldığı bir bölge olmasının yanı sıra; eşsiz turkuaz renkli suları ve beyaz kumsal alanları ile “tabiat harikası” olarak nitelendiriliyordu.
Bu sayede Salda Gölü Dünya Jeolojik Mirası listesi’ne alındı ancak Nemrut Kalderası’nın listeye giremediği bildirildi.

Ülkemizden 171 Jeolojik Sit alanı Gelecek Yıllarda Listeye Girebilir
Dünya Jeolojik Miras Listesi, Birleşmiş Milletler (BM) Kültürel Miras Listesi gibi çok önemli jeolojik alanlarının duyurulmasında büyük rol oynamaktadır. Sadece duyurulmuyor aynı zamanda tanınabilirlik ve korunmalarına da teşvik ediliyor.
Ülkemizden 171 ayrı jeolojik sit alanının gelecek yıllarda Dünya Jeolojik Miras Listesi’ne girmesi aday görülmektedir.
Ancak 2024 yılı içerisinde Türkiye’den Salda Gölü ve Nemrut Kalderası aday gösterilmişti. Daha önce gerçekleştirilen çalışmalarla beraber, Nevşehir Peribacaları ve Pamukkale Travertenleri de Dünya Jeolojik Miras Listesi’ne alınmıştı.

Jeolojik Mirası Koruma Derneği Açıklama Yaptı
Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO) Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında;
“Salda Gölü, ‘Mars’taki yaşam ortamının temsilcisi’ olarak tanınan magnezit-mikrobiyalit oluşumları barındırıyor. Bu çok nadir oluşumlar listeye girmeye sebep oldu. Listeye girmekle Salda’nın önemi artmadı; önemi zaten biliniyordu ancak tanınırlığı arttı. Bunun getirdiği sorumlulukları ve olanakları, merkezi ve yerel yönetimler değerlendirecektir.
Nemrut Kalderası da listeye giremedi diye öneminden bir şey kaybetmedi. Orada olduğu gibi duruyor. Çok değerli bir jeolojik miras ve listeye girmesi için tekrar deneyeceğiz. Bir kısmı aktif, dünyada çok fazla volkan varlığı nedeniyle öncelikli olarak girmemiş olabilir ancak yine de çok kıymetli bir alandır.” ifadelerini kullandı.

2025 Yılı İçin Türkiye’den Yeni Adaylar Var
2025 yılı için belirlenecek Dünya Jeolojik Miras Listesi için yine Türkiye’den oldukça fazla aday bulunuyor.
Van Gölü’nün yanı sıra; Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Kaçkar Buzulları gibi lokasyonlar da Dünya Jeolojik Miras Listesi’ne aday gösterilebilecek jeositler arasında yer almaktadır.
