Muğla’da ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Muğla Valiliği’nin resmi internet sitesi üzerinden yayımlanan son dakika duyurusuna göre; Muğla’da ormana girişlerin yasaklandığı bildirildi. Muğla Valiliği tarafından yayımlanan “Orman Yangınlarının Önlenmesi Amacıyla Yangın Sezonu Süresince Girişlerin İzne Tabii Olduğu Orman Alanları Hakkında Karar Genel Emir 2024/1” kapsamına göre; Muğla ili sınırları içerisinde yer alan ormanlık sahalarda; giriş, çıkış, kamp, piknik ve her türlü açık hava etkinliği yasaklandı. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.
MUĞLA İLİ ORMAN GİRİŞ YASAĞI KARARI TAM METNİ İÇİN – TIKLAYINIZ
2024 YILI ORMANLARA GİRİŞLERİN YASAKLANDIĞI İLLER TAM LİSTESİ İÇİN – TIKLAYINIZ
Muğla’da Ormana Giriş Yasak Mı?
Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu toplantısından, ormanlık alanlara giriş yasağı kararı çıktı. Orman yangınlarını önleme kapsamında Muğla’da 1 Haziran 2024 tarihi ile 31 Ekim 2024 tarihleri arasında arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı.
Söz konusu karara göre; Muğla’da ormanlık alanlarda kamp, piknik ve her türlü açık hava etkinliği ve faaliyeti gerçekleştirilmesi yasaklandı.
Muğla’da Ormanlık Alanlara Giriş Yasaklandı
Muğla’da ormanlık alanlara giriş yasaklandı ve Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu kararı, Muğla Valiliği resmi internet sitesi üzerinden yayımlandı.
Muğla Valiliği’nden yapılan Muğla ormanlık alanlara giriş yasağı kararı hakkında duyuruda ise şu ifadelere yer verildi;
“Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunun 03.04.2024 tarih ve 2024/01 sayılı kararının 22’inci maddesine dayanarak aşağıda sınırları belirtilen ormanlara girişlerin, 01.06.2024 – 31.10.2024 tarihleri arasında yasaklanmasına, 6831 Sayılı Orman Kanununun 74’üncü maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 9’uncu ve 66’ncı maddeleri uyarınca uygun görülmüştür.
Madde 1- Aşağıda İlçesi, mahallesi ve sınırları belirtilen ormanlık sahalara yetkililerden ve yetkili makamlardan izinli olanların dışında girilmesi kesinlikle yasaktır.
Madde 2- Aşağıda belirtilen sahalarda, çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak yasaktır.
Madde 3- Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan tescilli piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak ateşsiz piknik yaparak yararlanabileceklerdir. Bu piknik alanlarında ateşsiz piknik yapılması sırasında, tescilli piknik alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, vatandaşlara yangınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunarak çöp bırakılmaması konusunda denetim ve kontrol yapacaklardır.
Madde 4- Orman içi ve kenarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemeler, inşaat atıkları ve hafriyatı, cam türü atıklar vb. bırakılması yasaktır.
Madde 5- Orman içi ve kenarında tadilat ve yeni yapım kapsamında faaliyet gösteren iş sahipleri ve firmalar Oksi-Asetilen Kaynağı, Elektrot Art Kaynağı vb. kaynak işlemleri sırasında yanlarında en az 2 adet 12 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurmak zorundadırlar.
Madde 6- Orman Yasasının 31 ve 32’ inci maddesi kapsamında olan mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır. Bu mahallelerimizde hasat makinesinin yanında 12 kg’lık 2 adet yangın söndürme tüpü bulundurma zorunludur. Bunun denetimi Kaymakamlıklarımız, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, kolluk kuvvetlerimiz ve muhtarlıklarımız tarafından sağlanacaktır.
Madde 7- Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları; yerleşim yerleri ve ormanı etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alarak, söndürme ve koruma ekiplerini kuracaklardır. Orman ile parsel sınırları içerisinde yanıcı maddeleri temizleyerek mineral toprağı açığa çıkartmak suretiyle koruma bandı oluşturulacaktır. Bu konudaki denetim ve kontrol işlemleri Muğla Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, yetkili ve sorumlu kurumlar tarafından yerine getirilecektir.
Madde 8- Enerji Nakil Hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. – TEİAŞ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli hatların, hat altının ve çevresinin bakımlarını gerçekleştirecekler, yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi keseceklerdir.
Madde 9- Belediyeler orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde, kullanılan alan içerisinde orman sınırı ile arasına koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.
Madde 10- Orman İdaresi, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, Belediye Zabıta Birimlerince oluşturulan devriye sistemi etkin bir şekilde uygulanacak, gerekirse Kaymakamların emirleri ile tüm kamu personel ve olanaklarından, önleyici hizmetler (devriye kontrol vb.) ile yangınlara karşı müdahalede yararlanılabilecektir.
Madde 11- Orman içi ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknik alanları, düğün ve eğlence organizasyonlarında havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması yasaktır. Bunun denetimi Kaymakamlıklarımız, kolluk kuvvetlerimiz ve muhtarlıklarımız tarafından sağlanacaktır.
Madde 12- Ormanlık sahalarda sürek avı yapılması yasaktır.
Madde 13- Orman sahilindeki limanlarda (marinalarda) izinli bağlamalar dışında uzun süreli ve izinsiz bağlamalarla ilgili kontrol ve gerekli işlemler Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Liman Başkanlıkları tarafından yapılacaktır.
Madde 14- Karayolları güzergahında seyir ve park halindeki araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam, çöp vb.) atılması ve bırakılması yasaktır.
Madde 15- Yangın ihbarı ücretsiz 112 Acil No’ lu telefonlara da yapılabilecektir.
A- Girişlerin Yasaklandığı Alanlar
1-) Orman Adı : Gökova -Akbük Ormanları Ormanın İlçesi : Menteşe –Ula Sınırları : Doğusu : Ula, Sakar Rampası Batısı : Zeytinköy – Akbük Güneyi : Gökova Körfezi Kuzeyi : Yerkesik – Yenice – Denizova İçindeki Köyler : Kıran, Kuyucak, Gökova, Sarnıç Açıklama : Turizmden dolayı yoğun turist popülasyonu ve bal ormanları sahaları olduğundan arıcıların konakladığı, yerel rüzgarların hâkim ve şiddetli olduğu, Halepçamı Endemik ormanları mevcut.
2-) Orman Adı : Ula-Çiçekli Ormanları Ormanın İlçesi : Ula-Menteşe Sınırları : Doğusu : Namnam çayı ve Kıyra Mahallesi Batısı : Gülağzı Mahallesi Güneyi : Karabörtlen Mahallesi Kuzeyi : Yaraş ve Ortaköy mahalleri İçindeki Köyler : Çiçekli, Armutçuk, Kıyra mahalleleri Açıklama : Üniversite yerleşkesi, Muğla- Denizli ulaşım yolu, Bal ormanlarının ve arıcıların yoğun bulunduğu bölge, Ula gölet piknik alanı, Yaraş Kent ormanı mevcut.
3-) Orman Adı : Ula-Gökova-Ataköy-Karabörtlen- Sarayyanı Ormanları Ormanın İlçesi : Ula Sınırları : Doğusu : Gökova Batısı : Sarayyanı, Örnekköy Mahalleleri Güneyi : Ataköy, Çıtlık, Kızılyaka Mahalleleri Kuzeyi : Ula İlçe Merkezi, Yeşilova, Elmalı ve Portakallık Mahalleleri İçindeki Köyler : Çiçekli, Armutçuk, Kıyra mahalleleri Açıklama : Turizmden dolayı yoğun turist popülasyonu ve bal ormanları sahaları olduğundan arıcıların konakladığı, yerel rüzgarların hâkim ve şiddetli olduğu
4-) Orman Adı : Balandağı Ormanları Ormanın İlçesi : Marmaris-Köyceğiz-Ula Sınırları : Doğusu : Köyceğiz gölü, Dalyan mahallesi, Hamit köy ve Zaferler Mahalleri Batısı : Marmaris-Muğla karayolu, Çetibeli ve Gökçe Mahalleri Güneyi : Aksaz Deniz Komutanlığı üssü ve Ak deniz, Ekincik mahallesi Kuzeyi : Akçapınar, Şirinköy, Esentepe, Yeşilçam, Çörüş, Kızılyaka mahalleleri İçindeki Köyler : Büyükkarağaç, Ekincik, Sultaniye mahalleleri Açıklama : Balandağı, Marmaris Milli Parkı Blok Ormanları ve Aksaz Deniz Komutanlığı Üssü, Ulaşım bakımından yol yoğunluğu az olduğu ormanlık bölge.
5-) Orman Adı : Gökova – Çamlı- Gelibolu Ormanları Ormanın İlçesi : Marmaris Sınırları : Doğusu : Muğla-Marmaris Karayolu Batısı : Gökova Körfezi Güneyi : Marmaris İlçesi, Hisarönü Körfezi Kuzeyi : Gökova Körfezi İçindeki Köyler : Çamlı, Çetibeli, Karaca, Karacasöğüt, Yeşilbelde, Değirmenyanı Mahalleri Açıklama : Blok Kızılçam ormanları ve Marmaris Millipark sahaları,
6-) Orman Adı : Marmaris, İçmeler, Turunç, Selimiye, Bayır, Çiftlik, Ormanları Ormanın İlçesi : Datça Sınırları : Doğusu : Bozburun, Söğüt Batısı : Marmaris Körfezi Güneyi : Marmaris-Datça Yolu Kuzeyi : Akdeniz İçindeki Köyler : Osmaniye, Bayır Açıklama : Yoğun turizm popülasyonun olduğu bölgelerimiz.
7-) Orman Adı : Datça-Reşadiye Yarımadası Ormanları Ormanın İlçesi : Datça Sınırları : Doğusu : Hisarönü Körfezi – Bencik Koyu Batısı : Karaköy Mahallesi Güneyi : Akdeniz ve Hisarönü Körfezi Kuzeyi : Gökova Körfezi İçindeki Köyler : Emecik, Aktur, Kovanlık Açıklama : Blok genç Kızılçam ormanları, mavi tur rota güzergahları, hakim rüzgarların yoğun olduğu bölgeler.
😎 Orman Adı : Datça-Sındı Ormanları Ormanın İlçesi : Datça Sınırları : Doğusu : Karaköy-Hızırşah Mahalleri Batısı : Değirmen bükü-Cumalı Mahallesi Güneyi : Cumalı Mahallesi, Sındı dağı sırtları, Datça ilçesi Kuzeyi : Gökova Körfezi İçindeki Köyler : Sındı Mahallesi Açıklama : Blok kızılçam ormanları, yol yoğunluğu az olup, ayrıca bölgede Hava Radar Üssü mevcuttur.
9-) Orman Adı : Çiftlik-Karadağ Ormanları Ormanın İlçesi : Milas Sınırları : Doğusu : Bağdamlar- Sekköy Mahalleri Batısı : Hasanlar, Söğütçük, Karacahisar Mahalleri Güneyi : Akçakaya, Bayır Mahalleri Kuzeyi : Karacahisar, Çamköy, İkizköy Mahalleleri İçindeki Köyler : Çiftlik, Pınararası, Bağdamlar Mahalleri Açıklama : Yeniköy Termik Santrallerine bitişik ve GES santrallerine komşu, genç Kızılçam ormanlarının mevcut olması.
10-) Orman Adı : Mazı-Kızılağaç Ormanları Ormanın İlçesi : Bodrum Sınırları : Doğusu : Fesleğen, Bozalan, Gökbel, ve Mazı Mahalleleri Batısı : Bodrum ilçesi ve Torba Mahallesi Güneyi : Gökova Körfezi Kuzeyi : Yalı, Çamlık, Pınarlıbelen, Yeniköy, Beyciler Mahalleleri İçindeki Köyler : Çiftlik, Çamarası Mahalleleri Açıklama : Blok kızılçam ormanları, Turizm tesislerin yoğun olduğu bölgeler
11-) Orman Adı : Göltürkbükü Ormanları Ormanın İlçesi : Bodrum Sınırları : Doğusu : Torba Mahallesi Batısı : Yalıkavak Mahallesi Güneyi : Bodrum ilçesi, Ortakent, Konacık Mahalleleri Kuzeyi : Gündoğan, Göltürkbükü, Güvercinlik Körfezi İçindeki Köyler : Dağbelen, Gölköy, Torba Mahalleleri Açıklama : Blok ormanlık sahalar olup, Hâkim rüzgarlara açık sahalardandır.
12-) Orman Adı : Güvercinlik Ormanları Ormanın İlçesi : Bodrum-Milas Sınırları : Doğusu : Kemer-Mumcular- Meşelik Mahalleleri Batısı : Torba Mahallesi Güneyi : Yalıçiftlik yolu, Çamlık,Kumköy,Sazlık Mahallesi Kuzeyi : Bodrum-Milas Karayolu,Boğaziçi,Meşelik-Kuyucak mahallesi İçindeki Köyler : Meşelik, Güvercinlik, Kumköy, Sazköy, Çamlık, Boğaziçi, Meşelik-Kuyucak Mahallesi Açıklama : Blok genç kızılçam ormanları ve Endemik türümüz olan Halep çamı ormanları mevcut olup, yoğun turizm popülasyonu olduğu bölgelerimiz.
13-) Orman Adı : Kemikler, Akyol, Gökçeler, Karapınar, Kısırlar, Gökpınar, Mumcular, Bahçeyakası, Çömlekçi Ormanları Ormanın İlçesi : Milas Sınırları : Doğusu : Gökçeler, Kuzyaka, Hasanlar Mahalleleri Batısı : Dörttepe, Bahçeyaka, Mumcular Mahalleleri Güneyi : Gökpınar Mahallesi Kuzeyi : Bodrum-Milas Karayolu İçindeki Köyler : Gökpınar, Kemikler, Dörttepe, Çömlekçi, Akyol, Demirciler, Beyciler Mahalleleri Açıklama : Blok genç kızılçam ormanları ve yoğun turizm popülasyonunun olduğu bölgelerimiz.
14-) Orman Adı : Bahçe, Baharlı, Beçin, Aslanyaka, Alaçam, Kuzyaka, Gökçeler, Çamovalı Ormanları Ormanın İlçesi : Milas Sınırları : Doğusu : Kalınağıl Mahallesi, Milas-Ören Karayolu Batısı : Ağaçlıhüyük – Gökçeler- Kuzyaka Mahalleleri Güneyi : Kuzyaka, Alaçam, Karacahisar Mahalleleri Kuzeyi : Baharlı-Beçin Mahalleleri, Bodrum-Milas Karayolu İçindeki Köyler : Baharlı, Bahçe, Gökçeler, Kuzyaka, Alaçam, Çamovalı, Aslanyaka Mahalleleri Açıklama : Blok genç kızılçam ormanları ve Endemik türümüz olan Halep çamı ormanları mevcut olup, yoğun turizm popülasyonu olduğu bölgelerimiz.
15-) Orman Adı : Ilbıra Ormanları Ormanın İlçesi : Milas Sınırları : Doğusu : Ovakışlacık ve Avşar Mahalleleri Batısı : Akbük Mahallesi ve Ege Denizi Güneyi : Günlük Körfezi Kuzeyi : Milas – Söke Karayolu ve Bafa Gölü İçindeki Köyler : Bozbük, Kazıklı, Gürçamlar, Kızılağaç, Bafa, Kıyıkışlacık, Ovakışlacık Mahalleleri Açıklama : Hâkim rüzgârın etkisinde kalıp, genç ve sık blok Kızılçam ormanlar mevcut olup, Özel ağaçlandırma sahaları bulunmaktadır.
16-) Orman Adı : Selimiye- Labranda Ormanları Ormanın İlçesi : Milas Sınırları : Doğusu : Yusufça, Akkovanlık, Sarıkaya, Çukurköy,Sakarkaya, Kapıkırı Mahalleleri Batısı : Milas-Söke Yolu Güneyi : Muğla-Bodrum Karayolu Kuzeyi : Milas – Söke Karayolu ve Bafa Gölü İçindeki Köyler : Bozbük, Kazıklı, Gürçamlar, Kızılağaç, Bafa, Kıyıkışlacık, Ovakışlacık Mahalleleri Açıklama : Blok Kızılçam ormanlar ve Yoğun Turizm hareketi mevcuttur.
17-) Orman Adı : Kurukümes- Kozağaç -Hacıveliler -Turgut Ormanları Ormanın İlçesi : Milas-Yatağan Sınırları : Doğusu : Hacıveliler-Gökgedik-Turgut-Yeşilbağcılar-Eskihisar Mahalleri Batısı : Ortaköy, Kargıcak-Yusufça-Menteş Mah. Güneyi : Menteş, Tuzabat,Muğla-Yatağan -Milas- Bodrum Karayolu Kuzeyi : Ortaköy, Akkovanlık, Aydın İl Sınırı, Turgurlar, Hacıvelliler Mahallasi İçindeki Köyler : Ortaköy -Çamlıyurt – Olukbaşı- Çallı – Turgutlar -Katrancı -Kozağaç Mah-Karaltı Mah-Eskihisar Mah-Yeşilbağcılar Mah-Tuzabat Mah. Açıklama : Kızılçam Ormanlarının Blok Halinde ve Genç Meşcerelerden oluşması
18-) Orman Adı : Hacıbayramlar, Hisarardı, Hacıveliler, Yava Ormanları Ormanın İlçesi : Yatağan Sınırları : Doğusu : Aydın-Muğla Karayolu Batısı : Turgutlar-Gökgedik Köyü Güneyi : Hacıbayramlar-Hisarardı Kuzeyi : Aydın İl Sınırı İçindeki Köyler : Hacıveliler, Gökgedik, Kırık, Hacıbayramlar,Hisarardı Mah. Açıklama : Blok Kızılçam ve Karaçam ormanların bulunması
19-) Orman Adı : Milas-Kayadere-Ören Ormanları Ormanın İlçesi : Milas-Yatağan Sınırları : Doğusu : Köklük-Bencik-Çamlıca-Dağpınarı-Akbük Batısı : Milas-Ören Asfaltı Güneyi : Gökova Körfezi Kuzeyi : Menteş – Tuzabat – Korucuk- Kozağaç İçindeki Köyler :Kalınağıl-Çamlıbelen-Tuzabat-Korucuk-Kayadere-Yoğunoluk-Çakıralan-Sekköy-Dereköy-Pinar-Hüsamlar-Kalem-Çamlıca-Alatepe-Kultak-Dağpınar. Açıklama : Nüfus yoğunluğunun hareketli bir bölge olup, Yatağan-Milas-Ören karayolu üzerinde, Blok Kızılçam ve Fıstıkçam ormanları mevcut, Bölgede Arıcılık yoğun olarak bulunmaktadır. Hakim rüzgarın etkisindedir.
20-) Orman Adı : Dağpınar-Çırpı-Çiftlik-Bağyaka Ormanları Ormanın İlçesi : Menteşe Sınırları : Doğusu : Yerkesik-Bağyaka-Yeniköy-Çiftlik-Çırpı Batısı : Milas İlçe Sınırı – Zeytinköy , Dağpınar Güneyi : Sarnıçköy – Denizova Kuzeyi : Çırpı – Çamlıca İçindeki Köyler : Dağpınar,Çırpı,Yeniköy-Bağyaka köyleri Açıklama : Nüfus yoğunluğu ve Blok Kızılçam ormanları mevcut olması
21-) Orman Adı : Kafaca, Paşapınarı, Dağdibi, Çiftlik Ormanları Ormanın İlçesi : Menteşe Sınırları : Doğusu : Kafaca-Dağdibi-Yerkesik Batısı : Çiftlik-Yeniköy Güneyi : Yerkesik -Algı-Yeniköy Kuzeyi : Aydın-Muğla Karayolu İçindeki Köyler : – Açıklama : Nüfus yoğunluğunun hareketli olduğu bir bölgedir. Maden sahaları fazlaca olup fazlaca yıldırım yangını çıkmaktadır.
22-) Orman Adı : Bencik-Cazgırlar-Bozöyük Ormanı Ormanın İlçesi : Yatağan Sınırları : Doğusu : Bozöyük Mah- Gökpınar Mah-Girme Barajı Batısı : Milas Orman İşletme Şefliği Güneyi : Bencik Kulesi -Milas Kayadere Şefliği Kuzeyi : Muğla Yatağan Milas Karayolu İçindeki Köyler : Çamlıca Mah-Bencik Mah-Cazkırlar Mah-Bozöyük Mah- Çaybükü Mah-Gökpınar Mah-Bağyaka Mah Açıklama : Kızılçam Ormanlarının Blok Halinde Olması Genç Meşcerelerinin Alan Olarak Fazla Olması Ve Yerleşim Yerlerine Yakınlığı
23-) Orman Adı : Erentepe-Nebiköy Ormanları Ormanın İlçesi : Yatağan Sınırları : Doğusu : Muğla -Aydın Karayolu Batısı : Dipsiz Çayı Güneyi : Yatağan İlçe Merkezi Kuzeyi : Dipsiz Çayı -Muğla Aydın Karayolu Bağlantısı İçindeki Köyler : Nebiköy Mah-Yava Mah-Yatağan Merkez Mah Açıklama : Kızılçam Ormanlarının Blok Halinde Olması Genç Endüstriyel Meşcerelerinin Alan Olarak Fazla Olması Ve Yerleşim Yerlerine Yakınlığı-Mesire Yerleri Olarak Kullanılan Alanların Olması
24-) Orman Adı: Kafaca, Kafacakaplancık, Elmacık, Kavak, Çakırlar, Kadıköy, Ormanları Ormanın İlçesi : Yatağan Sınırları : Doğusu : Çakırlar, Kadıköy, Elmacık Kavakköy Mahalleleri Batısı : Muğla -Aydın Karayolu / Kafacakaplancık Güneyi : Bozdoğan-Yatağan Yolu / Kavakköy Kuzeyi : Çine Barajı – Aydın-Muğla İl Sınırı İçindeki Köyler : – Açıklama : Yoğun araç trafiğinin ortasında kalması
25-) Orman Adı : Menteşeçayı-Kavak Ormanları Ormanın İlçesi : Yatağan-Menteşe Sınırları : Doğusu : Kervanuçtu Sırtı-TRT Vericileri-Göktepe-Karabelen Sırtı Batısı : Muğla Yatağan Karayolu Güneyi : Bayır Barajı Kuzeyi : Kavaklıdere Yatağan Asfaltı İçindeki Köyler : Bayır Mah-Akgedik Mah-Yenikarakuyu Mah-Alaşar Mah-Bozarmut Mah-Deştin Mah-Esenköy Mah-Şeref Mah-Madenler Mah-Doğan Köy Mah-Kavak Mah Açıklama : Kızılçam Ormanlarının Blok Halinde Olması Genç Meşcerelerinin Alan Olarak Fazla Olması Ve Yerleşim Yerlerine Yakınlığı
26-) Orman Adı : Kavakköy, Salkım, Mesken Ormanları Ormanın İlçesi : Kavaklıdere Sınırları : Doğusu : Çayboyu, Yeşilköy, Çavdır Mahalleleri Batısı : Çakırlar, Kadıköy, Mesken, Elmacık Mahalleleri Güneyi : Bozdoğan-Yatağan Yolu Kuzeyi : Çine Barajı – Aydın-Muğla İl Sınırı / Kurucuova, Güre Mahalleleri İçindeki Köyler : – Açıklama : Yoğun araç trafiği ve turizm hareketi, Blok Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
27-) Orman Adı : Ortaköy, Çayboyu, Derebağ Ormanları Ormanın İlçesi : Kavaklıdere Sınırları : Doğusu : Ortaköy Mahalleleri Batısı : Derebağ, Çavdır, Çayboyu Mahalleleri / Bozdoğan-Yatağan Yolu Güneyi : Kavaklıdere-Çambeli Yolu / Kavaklıdere İlçe Merkezi Kuzeyi : Nazilli-Örentaht / Aydın-Muğla İl Sınırı İçindeki Köyler :Çayboyu-Ortaköy mahalleri Açıklama : Yoğun araç trafiği ve turizm hareketi, Blok Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
28-) Orman Adı : Gökçukur, Göktepe, Şenyayla, Çamlıbel, Nebiler Ormanları Ormanın İlçesi : Kavaklıdere-Menteşe Sınırları : Doğusu : Dokuzçam, Şenyayla Mahalleleri Batısı : Kervanuçtu Sırtı-TRT Vericileri-Göktepe, Kavaklıdere İlçe Merkezi Güneyi : Kozağaç Üstü, Şenyayla yelilyurt nevkii Kuzeyi : Kavaklıdere-Çambeli Yolu / Aydın-Muğla İl Sınırı İçindeki Köyler : Menteşe, Nebiler,Çamlıbel mahalleri Açıklama : Yoğun araç trafiği ve turizm hareketi, Blok Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
29-) Orman Adı : Kavaklıdere Salkım Ormanları Ormanın İlçesi : Kavaklıdere Sınırları : Doğusu : Kavaklıdere İlçe Merkezi Batısı : Esenköy, Yumaklı Güneyi : TRT Vericileri-Göktepe Kuzeyi : Bozdoğan-Yatağan Yolu / Salkım Mahallesi İçindeki Köyler :Salkım Mah. Açıklama : Blok Karaçam ve Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
30-) Orman Adı : Kozağaç, İkizce, Göktepe, Yumaklı Ormanları Ormanın İlçesi : Menteşe, Kavaklıdere, Yatağan Sınırları : Doğusu : Yılanlı İşletme Şenyayla Şeflik Sınırı Batısı : Akçaova, Salihpaşalar, Bayır Mahalleleri Güneyi : İkizce Mahallesi Kuzeyi : TRT Vericileri-Göktepe İçindeki Köyler : Kozağaç Açıklama : Blok Karaçam ve Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
31-) Orman Adı : Şenyayla, Göktepe, Sungur, Dokuzçam Ormanları Ormanın İlçesi : Menteşe, Kavaklıdere Sınırları : Doğusu : Çamoluk, Eşençay, Günlüce Mahalleleri Batısı : Nebiler, Çatak, Dokuzçam, Şenyayla Mahalleleri Güneyi : Şenyayla, Esençay Mahalleleri Kuzeyi : Nazilli- Körteke,Örencik/ Koriş Kulesi / Muğla-Aydın İl Sınırı İçindeki Köyler : Sungur, Göktepe, Çamoluk Açıklama : Blok Karaçam ve Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
32-) Orman Adı : Yaraş, Yaylasöğüt, Çakmak, KöprübaşıEşençay, Şenyayla,Özlüce Ormanları Ormanın İlçesi : Menteşe Sınırları : Doğusu : Taşlı, Köprübaşı, Gazeller Mahalleleri Batısı : Muğla, Düğerek, Ortaköy Mahalleleri Güneyi : Düğerek, Gölcük, Yaylasöğüt, Çakmak Mahalleleri Kuzeyi : Şenyayla, Esençay, Esenkaya Mahalleleri İçindeki Köyler : Kuzluk, Bozyer, Gazeller, Akyer,Fadıl, Muratlar, Yemişendere,Özlüce Mahalleleri Açıklama : Yoğun Turizm hareketliliği, Blok Karaçam ve Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
33-) Orman Adı : Gölcük, Arıcılar, Kavakçalı, Armutçuk Ormanları Ormanın İlçesi : Menteşe, Ula Sınırları : Doğusu : Karacaören Mahallesi / Muğla-Denizli İl Sınırı Batısı : Yaylasöğüt, Gölcük, Arıcılar Mahalleleri Güneyi : Arıcılar, Kavakçalı Mahalleleri / Ağla Yaylası Ormanları Kuzeyi : Muratlar, Gazeller, Demirciler Mahalleleri İçindeki Köyler : Karacaören, Armutçuk,Çakmak, Turgut, Kavakçalı Mahalleleri Açıklama : Yoğun Turizm hareketliliği, Blok Karaçam ve Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
34-) Orman Adı : Köyceğiz Ormanları Ormanın İlçesi : Köyceğiz Sınırları : Doğusu : Karaçam, Narlı Mahalleleri / Muğla-Denizli İl Sınırı Batısı : Balcılar, Karabörtlen, Döğüşbelen Mahalleleri Güneyi : Döğüşbelen, Toparlar, Zeytinalanı, Beyobası, Akkaya, Pınar Mahalleleri Kuzeyi : Arıcılar, Kavakçalı Mahalleleri / Muğla-Denizli İl Sınırı İçindeki Köyler : Balcılar, Karaçay, Yayla, Çayhisar, Çamovası, Otmanlar, Sazak, Akköprü, Karaçam Mahalleleri Açıklama : Blok Karaçam ve Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
35-) Orman Adı : Gölbaşı, Ortaca, Pınar, Beyobası Ormanları Ormanın İlçesi : Köyceğiz, Ortaca Sınırları : Doğusu : Pinar Mahallesi, Billa Sarnıcı Batısı : Muğla-Fethiye Karayolu Güneyi : Dalaman Çayı, HES 3 ve HES 4 Barajları Kuzeyi : Beyobası ve Pinar Mahalleleri İçindeki Köyler : – Açıklama : Yoğun Turizm hareketliliği, Blok Karaçam ve Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
36-) Orman Adı : Ortaca, Akçakavak, Gölbaşı, Kavakarası, Tepearası Ormanları Ormanın İlçesi : Köyceğiz, Ortaca Sınırları : Doğusu : Muğla-Fethiye Karayolu Batısı : Tepearası, Akçakavak Mahalleleri Güneyi : Gölbaşı Mahallesi Kuzeyi : Kavakarası, Beyobası, Pinar Mahalleleri İçindeki Köyler : – Açıklama : Yoğun Turizm hareketliliği, Blok Karaçam ve Genç Kızılçam Ormanlarının bulunması
37-) Orman Adı : İztuzu- Gökbel Ormanları Ormanın İlçesi : Ortaca Sınırları : Doğusu : Ortaca İlçesi, Güzelyurt Mahallesi. Batısı : İztuzu plajı ve Akdeniz, Dalyan Güneyi : Akdeniz, Sarıgerme Kuzeyi : Okçular, Kemaliye Mahalleleri, Ortaca-Dalyan Karayolu İçindeki Köyler : Gökbel, Mergenli, Karadonlar Mahalleleri Açıklama : Blok Kızılçam sahaları, Turizm bakımından yoğun insan popülasyonu mevcuttur.
38-) Orman Adı : Sarıgerme, Havalimanı Ormanları Ormanın İlçesi : Dalaman Sınırları : Doğusu : Dalaman çayı, Dalaman Havalimanı Batısı : Sarıgerme Güneyi : Sarıgerme Halk Plajı, Dalaman Çayı Kuzeyi : Güzelyut Mahallesi İçindeki Köyler : – Açıklama : Olası Yangınlarda duman havalimanına olumsuz etki yaratır, Turizm bakımından yoğun insan popülasyonu mevcuttur.
39-) Orman Adı : Dalaman, Kayadibi Ormanları Ormanın İlçesi : Dalaman Sınırları : Doğusu : Dalaman çayı, Akköprü Barajı, Kızılkaya-Kayadibi Mahalleleri Batısı : Dalaman Çayı, Muğla-Fethiye Karayolu, Otogar Güneyi : Gürköy, Karacağaç, Çayiçi Mahalleleri Kuzeyi : Dalaman çayı, Akköprü Barajı İçindeki Köyler : – Açıklama : Blok ve genç mescere orman fazlaca bulunmakta, Turizm bakımından yoğun insan popülasyonu mevcuttur.
40-) Orman Adı : Dalaman-Göcek- Kapıkargın Ormanları Ormanın İlçesi : Dalaman- Fethiye Sınırları : Doğusu : Göcek Mahallesi ve Akdeniz Batısı : Dalaman Havalimanı, Kapıkargın, Şerefler Mahalleleri Güneyi : Akdeniz Kuzeyi : Dalaman-Fethiye Karayolu İçindeki Köyler : Kapıkargın, Şerefler, Kargınkürü, Karacaağaç, Gürköy, Göcek Mahalleleri Açıklama : Kızılçam ormanı yoğun şeklide mevcut olup, hâkim rüzgârın etkisinde kalmaktadır. Mavi tur tekne turlarının güzergahlarında bulunmaktadır.
41-) Orman Adı : Karacağaç-Göcek Ormanları Ormanın İlçesi : Dalaman- Fethiye Sınırları : Doğusu : Gökçeovacık, Göcek Mahalleleri Batısı : Gürköy Mahallesi, Muğla-Fethiye Karayolu Güneyi : Muğla-Fethiye Karayolu, Göcek Tüneli. Göcek Mahallesi Kuzeyi : Karacağaç, Kayadibi Mahalleleri İçindeki Köyler : – Açıklama : Kızılçam ormanı yoğun şeklide mevcut olup, hâkim rüzgârın etkisinde kalmaktadır. Turizm bakımından yoğun insan popülasyonu mevcuttur.
42-) Orman Adı : Göcek, Gökçeovacık, Çöğmen, Narlı, Gürleyik, Nif, Arpacık Ormanları Ormanın İlçesi : Dalaman- Fethiye Sınırları : Doğusu : Muğla – Denizli İl Sınırı Batısı : Kayadibi, Göcek, Gökçeovacık Mahalleleri Güneyi : Çenger, Arpacık Mahalleleri, Karanfil yaylası Kuzeyi : Akköprü Barajı, Bereket HES, Karaçam Mahallesi İçindeki Köyler : Narlı, Bozbel, Gürleyik, Taşbaşı, Kavacık, Karaören. Çöğmen, Darıyeri, Mahalleleri ve Çal Dağı Açıklama : Kızılçam ormanı yoğun şeklide mevcut olup, hâkim rüzgârın etkisinde kalmaktadır. Ulaşım sıkıntılıdır.
43-) Orman Adı : Yanıklar-İnlice Ormanları Ormanın İlçesi : Fethiye Sınırları : Doğusu : Çengel Mahallesi Batısı : Göcek Mahallesi Güneyi : Akdeniz ve Yanıklar Mahallesi Kuzeyi : Gökçeovacık, Karacaören Mahalleleri İçindeki Köyler : İnlice, Göcek, Yanıklar Mahalleleri Açıklama : Hâkim rüzgârın etkisinde kalmakta, Yoğun orman varlığı insan popülasyonun mevcut olması.
44-) Orman Adı : Yanıklar, Fethiye, Seydikemer Ormanları Ormanın İlçesi : Fethiye. Seydikemer Sınırları : Doğusu : Söğütlüdere, Paşalı, Ortaköy Mahalleleri Batısı : Antalya-Fethiye Karayolu Güneyi : Seydikemer İlçe Merkezi Kuzeyi : Nif, Arpacık Mahalleleri İçindeki Köyler : Çenger, Söğütlü, Köruköy, Kızılbel, Yakacık, Oyuk Mahalleleri Açıklama : Hâkim rüzgârın etkisinde kalmakta, Yoğun orman varlığı insan popülasyonunun mevcut olması.
45-) Orman Adı : Kayaköy-Ölüdeniz Ormanları Ormanın İlçesi : Fethiye Sınırları : Doğusu : Ovacık-Hisarönü Mahalleleri Batısı : Akdeniz, Fethiye Koyu Güneyi : Ölüdeniz, Akdeniz Kuzeyi : Fethiye İlçesi, Fethiye Koyu İçindeki Köyler : Kayaköy, Hisarönü, Ovacık ve Ölüdeniz Mahalleleri Açıklama : Doğal ormanlar mevcut olup, Kayaköy Antik Kentin ve Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı sahası içinde yer alıp, yoğun insan popülasyonu mevcut olup, hâkim rüzgarların etkisinde kalmaktadır.
46-) Orman Adı : Babadağ-Mendosdağı Ormanları Ormanın İlçesi : Fethiye Sınırları : Doğusu : Bozyer- Gökbel Mahalleleri Batısı : Ovacık-Ölüdeniz Mahalleleri Güneyi : Faralya Mahallesi Kuzeyi : Çamköy-Esenköy Mahalleleri İçindeki Köyler : Ovacık – Hisarönü Mahalleleri Açıklama : Doğal Kızılçam ve Sedir ormanları mevcut olup, hâkim rüzgarların etkisindedir. Bitki çeşitliliği ve hayvan türleri (Semender, sırtlan,) mevcuttur.
47-) Orman Adı : Çaltıözü Ormanları Ormanın İlçesi : Seydikemer Sınırları : Doğusu : Eşen çayı, Çamur Köyü Batısı : Gökbel – Eşen yolu Güneyi : Eşen-Kaş yolu Kuzeyi : Çobanlar-Çaltıözü Mahalleleri İçindeki Köyler : Çaltıözü, Alaçatı, Kabaağaç Mahalleleri Açıklama : Blok genç Kızılçam ormanları mevcuttur.
48-) Orman Adı : Faralya- Kelebekler Vadisi Ormanları Ormanın İlçesi : Fethiye Sınırları : Doğusu : Eşen, Çaykenarı ve Minare Mahalleleri Batısı : Akdeniz Güneyi : Dodurga Mahallesi Kuzeyi : Babadağ İçindeki Köyler : Uzunyurt, Kabak, Boğaziçi, İzzettin köy ve Gökbel Mahalleleri Açıklama : Kelebekler Vadisi Doğal Tabiat Parkı ve Pınara Antik Kentinin bu bölge için de yer alması, Yol ağının çok az olması, hâkim rüzgarların etkisinde kalmaktadır.
49-) Orman Adı : Dodurga Ormanları Ormanın İlçesi : Fethiye – Seydikemer Sınırları : Doğusu : Çukurincir Mahallesi, Eşen çayı Batısı : Akdeniz Güneyi : Karadere ve Kumluova Mahalleleri Kuzeyi : Boğaziçi, İzzettin Mahalleleri İçindeki Köyler : Dodurga, Çukurincir, Gölbent ve Karadere Mahalleleri Açıklama : Antik Likya yolu, Kıdrak Tabiat Parkı sahası sınırları içinde yer almakta, hâkim rüzgârın etkisindedir.
50-) Orman Adı : Seydikemer Ormanları Ormanın İlçesi : Seydikemer Sınırları : Doğusu : Muğla-Burdur İl Sınırı,Karaçulha Boğalar Mahalleleri Batısı : Saklıkent Milli Parkı Güneyi : Girdev Yaylası Kuzeyi : Kemer, Sahilceylan. Ören, paşalı, Söğütlüdere Mahalleleri İçindeki Köyler : Kayacık, Ulualan, Arsaköy, Dereköy, Çökek, Bayırköy Mahalleleri Açıklama : Antik Likya yolu, Kıdrak Tabiat Parkı sahası sınırları içinde yer almakta, hâkim rüzgârın etkisindedir. Blok ormanlar mevcuttur.
B- Genel Hükümler
MUĞLA KENT ORMANI, TESCİLLENMİŞ PİKNİK ve MESİRE ALANLARI bu yasak kapsamında değildir. TURİZM ve SPORTİF FAALİYETLER’ de bulunan işletmeler ve vatandaşlar, uyarılara riayet etmeleri, gerekli tüm önlemleri almaları ve Mülki amirin izni, ilgili Orman İşletme Müdürlüğünün bilgilendirilmesi koşuluyla girişlerin yasaklandığı alanlarda faaliyette bulunabileceklerdir. Kritik hava hallerinde gerekirse ek yasaklama getirilebilecektir.
C- Cezai Hükümler
Muğla Valiliğince yukarıda alınmış düzenleme ve önlemlere tüm ilgililerin duyarlılıkla uymaları gerekmekte olup, iş bu karar ve önlemlerin uygulanmasına aykırı davranan, zorluk gösteren ya da uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunun 74’ üncü maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 66’ ncı maddesi ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32’ inci maddesine göre işlem yapılacaktır.