Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır? – Konaklama Vergisi Ne Kadar?

Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek Konaklama Vergisinin Uygulama Genel Tebliğinin 14 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla beraber, konaklama vergisinin nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. Peki konaklama vergisi ne kadar? Konaklama vergisi hesaplaması nasıl yapılır? Konaklama vergisi yüzde kaç? Konaklama vergisi nasıl hesaplanır? İşte konaklama vergisi hesaplamaları örnekleri ile beraber sitemizde.

KAMP VE BUNGALOV KONAKLAMA VERGİSİ TÜM DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KONAKLAMA VERGİSİNDEN MUAF OLANLAR LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Konaklam Vergisi Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; otel, tatil köyü, butik otel, apatrt otel, motel, pansiyon, özel konaklama tesisleri ile köy, dağ ve yayla evi ve kampinglerde kalan kişilerden yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınacak.

Günlük gecelemelerde kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılmasının vergilendirmeye tesiri olmayacak. Birden fazla günü kapsayan gecelemelerde fiilen hizmetin sunulduğu günler esas alınır; geceleme hizmetinin sunulmadığı günler için vergi aranmaz.

Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete'de YayımlandıPin
Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Konaklama Vergisi’ni İçeren 2 Örnek

Konaklama Vergisi Örneği 1:

(A) kişisi 24/5/2023 günü öğleden sonra (B) konaklama tesisine geceleme amacıyla bir günlüğüne giriş yapmış, kendisine tahsis edilen odaya yerleşmiştir. Aynı günün akşamı geceleme bedelini ödeyerek tesisten ayrılmıştır. Bu durumda, geceleme tamamlanmamış olsa dahi, konaklama faturasında konaklama vergisi hesaplanacaktır.

Konaklama Vergisi Örneği 2:

(C) kişisi, (D) oteline 1/7/2023-8/7/2023 tarihleri arasındaki 7 gece boyunca konaklamak amacıyla giriş yapmış, 4/7/2023 günü sabahında yalnızca 3 günlük geceleme bedelini ödeyerek tesisten ayrılmıştır. Bu durumda, tesise giriş sırasında müşteriyle anlaşılan konaklama süresi dikkate alınmaksızın kişinin tesiste gecelediği günler için vergi hesaplanır.

Konaklama Vergisi'ni İçeren 2 ÖrnekPin
Konaklama Vergisi’ni İçeren 2 Örnek

Kamp Alanlarında Konaklama Vergisi Var Mı?

Kampinglerde, konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemez.

Kamp Alanlarında Konaklama Vergisi Var Mı?Pin
Kamp Alanlarında Konaklama Vergisi Var Mı?

Konaklama Vergisi’ni İçeren 6 Örnek

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak.

Konaklama Vergisi Örneği 1:

Pansiyon işleten (A), oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde yer alan kahvaltı hizmetini, düzenlediği konaklama faturasında ayrıca gösterse ya da bu hizmet için ayrıca fatura düzenlese dahi, geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak veya satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan söz konusu hizmet konaklama vergisine tabidir.

Konaklama Vergisi Örneği 2:

Özel konaklama tesisi işleten (B) tarafından, Kapadokya’da bulunan tesisinde üç gece her şey dahil konaklama ile birlikte tesis bünyesi dışında sunulacak balon turu satışında, balon turu için konaklayana ayrıca fatura düzenlenmesi veya balon turuna ilişkin bedelin konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi halinde, konaklama hizmetinden bağımsız olarak faydalanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan söz konusu hizmetten dolayı konaklama vergisi hesaplanmaz.

Konaklama Vergisi Örneği 3:

Motel işleten (C) tarafından, tesiste konaklayanlara tesisin bünyesinde bulunan kuru temizleme ünitesinde verilen ve parça başına ayrıca fiyatlandırılıp konaklayana bedeli mukabili sunulan kuru temizleme hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmaması durumunda vergiye tabi değildir. Ancak, konaklayana konaklama hizmet bedeline dâhil edilmek suretiyle birlikte sunulan kuru temizleme, yıkama, kurutma, ütüleme gibi hizmetler için konaklama vergisi hesaplanır.

Konaklama Vergisi Örneği 4:

Tatil köyü işleten (D) tarafından, tesisin bünyesinde bulunan eğlence salonunda verilen ve ayrıca fiyatlandırılıp konaklayana bedeli mukabili sunulan eğlence hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmaması durumunda konaklama vergisine tabi değildir. Diğer taraftan, konaklayana konaklama bedeline dahil edilerek konsept dahilinde sunulan bu türden eğlence hizmetleri vergiye tabidir.

Konaklama Vergisi Örneği 5:

Butik otel işleten (E) tarafından, otelin bünyesinde bulunan restoranda otelde konaklamayanlara bedeli mukabili yemek hizmeti verilmesi halinde, bu hizmet konaklama vergisine tabi değildir.

Konaklama Vergisi Örneği 6:

Termal otel işleten (F) tarafından, otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde bu hizmet konaklama vergisine tabi değildir.

Konaklama Vergisi'ni İçeren 6 ÖrnekPin
Konaklama Vergisi’ni İçeren 6 Örnek

Konaklama Vergisinde Kur Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Sunulan konaklama hizmetlerine ilişkin vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de matraha dâhildir. Bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir. Merkez Bankasınca Resmî Gazete’de ilan edilmeyen dövizlerin Türk parasına çevrilmesinde vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihteki cari kur esas alınır.

Konaklama Vergisi Hesaplaması Örneği 1:

Tatil köyü işleten (A), bünyesinde bulunan tek kişilik odanın 10/7/2023-15/7/2023 tarihlerini kapsayan beş gecesini (B) kişisine 14/3/2023 tarihinde KDV hariç 200 avroya satmıştır. Buna göre, (A)’nın (B) kişisine hizmeti sunmasıyla birlikte düzenleyeceği faturada matrah olarak, 200 avronun 15/7/2023 tarihinde geçerli olan döviz alış kuru üzerinden Türk lirası karşılığını gösterecektir.

Konaklama Vergisi Hesaplaması Örneği 2:

Otel işleten (C), bünyesinde bulunan üç adet odanın 30/7/2023-4/8/2023 tarihlerini kapsayan beş gecesini (D) acentasına 9/1/2023 tarihinde KDV hariç 20.000 Türk lirasına satmıştır. (D) acentası 15/5/2023 tarihinde, odaların tamamını aynı dönem için KDV hariç 22.000 Türk lirasına (E) turist grubuna satmış ve müşteriye yapılan satış bedeline konaklama vergisinin dahil olduğunu konaklama tesisine konaklama hizmeti sunulmadan önce ispat ve tevsik etmiştir.

Buna göre, (E) turist grubuna hizmetin sunulmasıyla birlikte mükellef (C) tarafından 4/8/2023 tarihinde konaklayanların tamamının bilgilerini içerecek şekilde (D) acentasına düzenlenecek faturada 20.000 Türk lirası matrah üzerinden konaklama vergisi hesaplanacaktır. Acenta (D)’nin müşteriye satış bedeline konaklama vergisi tutarını dahil etmemesi durumunda ise vergi, konaklayana otel tarafından hizmetin sunulmasını takiben düzenlenecek ve sadece konaklama vergisini ihtiva edecek olan faturada gösterilir.

Konaklama Vergisinde Kur Hesaplaması Nasıl Yapılır?Pin
Konaklama Vergisinde Kur Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır? – Konaklama Vergisi Ne Kadar?

Konaklama Vergisi Hesaplaması Örneği 1:

Örnek 1: Otel işleten (A) tarafından KDV hariç 5.000 Türk lirası karşılığında sunulan tam pansiyon konaklama hizmetine ilişkin olarak 7/2/2023 tarihinde müşteriye düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

  • Konaklama Bedeli (KDV hariç) : 5.000 TL
  • Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (5.000 TL x 0,02=): 100 TL
  • KDV Matrahı: 5.000 TL Hesaplanan KDV Tutarı (5.000 TL x 0,08=): 400 TL
  • GENEL TOPLAM: 5.500 TL

Konaklama Vergisi Hesaplaması Örneği 2:

Tatil köyü işleten (B) tarafından, 6/8/2023-10/8/2023 tarihlerini kapsayan dört gece her şey dahil konaklama hizmeti, 15/3/2023 tarihinde KDV hariç 2.000 Türk lirası karşılığında (C) acentasına; acenta tarafından da 3/4/2023 tarihinde müşteri (D)’ye 2.400 Türk lirası karşılığında satılmıştır. Acenta (C) tarafından müşteri (D)’ye yapılan satış konaklama vergisi hariç olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda mükellef (B) tarafından konaklayan (D)’ye sadece konaklama vergisine ilişkin düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

  • Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (2.000 TL x 0,02=) : 40 TL
  • GENEL TOPLAM: 40 TL

Konaklama Vergisi Hesaplaması Örneği 3:

Otel işleten (R), bünyesinde bulunan bir odanın beş gecesini (S) acentasına 15/2/2023 tarihinde KDV hariç 10.000 Türk lirasına satmış, söz konusu oda aynı süre için (T) kişisine (S) acentası tarafından da tüm vergiler dahil 12.000 Türk lirasına satılmış ve müşteriye yapılan satışın konaklama vergisi dahil olduğu konaklama tesisine tevsik edilmiştir. Buna göre, hizmetin sunulmasından sonra mükellef (R) tarafından acenta (S)’ye düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

  • Konaklama Bedeli (KDV hariç): 10.000 TL
  • Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (10.000 TL x 0,02=): 200 TL
  • KDV Matrahı: 10.000 TL
  • Hesaplanan KDV Tutarı (10.000 TL x 0,08=): 800 TL
  • GENEL TOPLAM: 11.000 TL

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında değildir. Söz konusu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmaz. Bu durumda vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınır.

Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır? - Konaklama Vergisi Ne Kadar?Pin
Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır? – Konaklama Vergisi Ne Kadar?
TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!


1