Erzurum’da ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Erzurum Valiliği’ne ait resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayımlanan; “Orman Yangınlarının Önlenmesi Amacıyla Girişlerin Yasaklandığı Orman Alanları Hakkında Kara” duyurusu kapsamına göre; Erzurum kent sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanlarda; kamp, piknik, doğa yürüyüşü ve her türlü açık hava etkinliğinin yasaklandığı bildirildi. İşte Erzurum orman giriş yasağı karar metni ve yasak ile ilgili tüm detaylar sitemizde.
2024 YILI ORMANLARA GİRİŞLERİN YASAKLANDIĞI İLLER TAM LİSTESİ İÇİN – TIKLAYINIZ
Erzurum’da Ormana Giriş Yasak Mı?
Erzurum Valiliği tarafından yapılan açıklamanın kapsamına göre; Erzurum il sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanlara girmek yasaklandı.
Erzurum kent genelinde uygulanacak orman giriş yasağı tarihleri ise; 1 Temmuz 2024 ile 15 Ekim 2024 olarak belirtildi.

Erzurum’da Ormanlık Alanlara Giriş Yasaklandı
Erzurum Valiliği’ne ait resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklanan ormanlık alanlara giriş kararında ise şu ifadelere yer verildi;
“1-6831 Sayılı Yasanın 4114 sayılı Yasayla değiştirilen 76. maddesi gereğince; “Ormanlara 4 km. mesafede veya bu kanunun 31 ve 32. maddeleri kapsamına giren köyler hudutları içinde anız ve benzeri bitki örtüsünün yakılmasının yasaklandığı, yakanlara ne gibi cezaların verileceği, ayrıca 6831 Sayılı Yasanın muhtelif maddelerine göre köylülerin; yangına iştirakleri halinde yapacakları işler ile yangına iştirak etmemeleri durumunda alacakları cezaların neler olacağı” bütün köylere, mahallelere ve ilgililere duyurulacaktır.
2- Aşağıda belirtilen sahalar, çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek, ateş yakmak ve piknik yapmak yasaktır.
Aşağıda İlçesi, Köyü/Mahallesi ve sınırları belirtilen ormanlık sahalara, yetkililerden ve yetkili makamlardan izinli olanların dışında girilmesi kesinlikle yasaktır:
İlimiz hudutlannda yangına hassas olan, Şenkaya ilçesi yol ayrımı asfaltının her iki tarafındaki sarıçam ağaçlandırma sahaları,
Şenkaya İkizpınar köy yolu çevresindeki sarıçam ağaçlandırma sahaları, Oltu ilçesi Gökçedere, Derebaşı, Güllüce, Ormanağzı, Kayaaltı, Antaş, Bahçecik, Aşağı Çamlık, İnci, Şenyamaç, Kaban, Beykonak köy yollarındaki her iki yanındaki Sarıçam Ormanları.
3- Vatandaşlar yalnızca kendilerine aynılan tescilli piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak ateşsiz piknik yaparak yararlanabileceklerdir. Bu piknik alanlarında ateşsiz piknik yapılması sırasında, tescilli piknik alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, vatandaşlara yangınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunarak, çöp bırakılmaması konusunda denetim ve kontrol yapacaklardır.
5- Orman içi ve kenarında tadilat ve yeni yapım kapsamında faaliyet gösteren iş sahipleri ve firmalar Oksi-Asetilen Kaynağı, Elektrot Art Kaynağı vb. kaynak işlemleri sırasında yanlarında en az 2 adet 12 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurmak zorundadırlar.
6- Orman Yasasının 31 ve 32’inci maddesi kapsamında olan köyler/ Mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyle/mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır. Bu köylerimizde hasat makinesinin yanır adet yangın söndürme tüpü bulundurma zorunludur. Bunun denetimi Kaymakaml 2/3 ve Orman il müdürlüğü, Tarım ve Orman İlçe müdürlüğü, Kolluk ku muhtarlıklarımız tarafından sağlanacaktır.
7-Enerji Nakil Hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (Aras Elektrik Perakende Satış A.Ş. vb.) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli hatların, hat altının ve çevresinin bakımlarını gerçekleştirecekler, yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi keseceklerdir.
8- Belediyeler Orman içi, Orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde, kullanılan alan içerisinde orman sınırı ile arasına koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder, Kepçe) hazır bulunduracaklardır.
9- Orman idaresi, Jandarma, Emniyet, Belediye, Zabita Birimlerince oluşturulan devriye sistemi etkin bir şekilde uygulanacak, gerekirse Kaymakamların emirleri ile tüm kamu personeli ve araçlanından, Önleyici hizmetler (devriye kontrol vb.) ile yangınlara karşı müdahalede yararlanılabilecektir.
9- Madde 9- Orman İdaresi, Jandarma, Emniyet, Belediye, Zabita Birimlerince oluşturulan devriye sistemi etkin bir şekilde uygulanacakgerekirse Kaymakamların emirleri ile tüm kamu personeli ve araçlarından, önleyici hizmetler (devriye kontrol vb.) ile yangınlara karşı müdahalede yararlanılabilecektir.
10- Orman içi ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknik alanları, düğün ve eğlence organizasyonlannda havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması yasaktır. Bunun denetimi Kaymakamlıklanmız, Kolluk Kuvvetlerimiz ve muhtarlıklarımız tarafından sağlanacaktır.
11- Ormanlık sahalarda sürek avı yapılması yasaktır.
12- Karayolları güzergahında seyir ve park halindeki araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam, çöp vb.) atılması ve bırakılması yasaktır.
13- Yangın ihbarı ücretsiz 112 ACİL No’lu telefonlara da yapılabilecektir.
GENEL HÜKÜMLER:
ŞEHİR ORMANLARI, TESCİLLENMİŞ PİNİK ve MESİRE ALANLARI bu yasak kapsamında değildir.
TURİZM ve SPORTİF FAALİYETLER’de bulunan işletmeler ve vatandaşlar, uyarılara riayet etmeleri, gerekli tüm önlemleri almaları ve Mülki amirin izni, ilgili Orman İşletme Müdürlüğünün bilgilendirilmesi koşuluyla girişlerin yasaklandığı alanlarda faaliyette bulunabileceklerdir.
Kritik hava hallerinde gerekirse ek yasaklama getirilebilecektir.
CEZAİ HÜKÜMLER:
Erzurum Valiliği’nce yukarıda alınmış düzenleme ve önlemlere tüm ilgililerin duyarlılıkla uymalarını; bu karar ve önlemlerin uygulanmasına aykırı davranan, zorluk gösteren ya da uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunun 74’üncü maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 66’ncı maddesi ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32′ inci maddesine göre işlem yapılacaktır.”
