Sinop’ta Gezilecek Yerler ve Sinop Gezi Rehberi

Sinop’ta gezilecek yerler listesinde bir önceki blogumda Erfelek Tatlıca Takım Şelaleleri’ni yazmıştım. Bu yazımda ise Sinop’ta gezilecek yerler ve Sinop gezi rehberini sizler için kaleme aldım. Orman ve denizin muhteşem buluşmasına tanık olacağınız Sinop mükemmel bir doğaya sahip. Türkiye’nin en mutlu şehri olarak da kulaklara aşina gelen Sinop insanlarıyla da harika bir şehir diyebiliriz. Kastamonu’dan Sinop’a otostopla 12 saatte geldik ve Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ni ziyaret ettikten sonra bizi Jeep’e olan Elazığlı iki aile almıştı. O ailelerde Sinop’u gezmeye başlamışlar ve gezmeye şelaleden başlamışlar.

Pin

Elazığlı ailelerle beraber Sinop’u tamamen gezmiştik. Sinop’la ilgili genel bilgiler verelim ve Sinop’ta gezilecek yerleri sizlere bahsedelim.

Sinop Hakkında Genel Bilgi

  • Türkiye’nin en kuzey ucunda bulunan Sinop; doğa, turizm ve tarih bakımından oldukça zengin bir şehirdir.
  • Bizans İmparatoru Eugene Diyojen, Sinop’ta doğmuştur.
  • Sinop’ta sadece 1 adet trafik ışığı bulunmaktadır. Bu yüzden Türkiye’nin en mutlu şehri denilmektedir.
  • Sinop’ta küçük ve büyük fener bulunmaktadır. Karadeniz’in en kuzeyinde bulunan fenerlerdir.
  • Karadeniz ve ormanların buluşmasına tanık olabilirsiniz.

Sinop’a Nasıl Gidilir

Sinop’a isterseniz uçakla, isterseniz otobüsle ve isterseniz kendi aracınızla gidebilirsiniz. Biz Kampyerleri.org olarak otostopla gelmeyi tercih ettik. İstanbul’dan Sinop uçakla yaklaşık olarak 80 dakika sürmektedir. Otobüsle 11 saat ve kendi aracınızla ise 7-8 saat kadar sürmektedir. Aşağıdaki haritadan kendinize özel Sinop yol tarifi oluşturabilirsiniz.

Sinop’ta Gezilecek Yerler

Hamsilos Koyu: Sinop’ta gezilecek yerler arasında ilk başlarda yer almaktadır. Buzul aşındırmasıyla oluşan Hamsilos Koyu, dünyada kendiliğinden oluşan tek koy olma özelliğini taşımaktadır. Orman ve denizin buluştuğu mükemmel bir yer olan Hamsilos Koyu’nda gezebilir, piknik yapabilir, kamp yapabilir ve isterseniz denize girebilirsiniz. Hamsilos Koyu’nun Sinop merkeze uzaklığı 11 kilometredir.

Pin

Erfelek Tatlıca Takım Şelaleleri: Erfelek ilçesi Tatlıca köyü yakınlarında bulunan ve Erfelek Barajı’nın yapımı esnasında keşfedilen Tatlıca Şelaleleri 28 farklı şelaleden oluşmaktadır. Tatlıca Şelaleleri her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaya devam ediyor. Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sinop merkeze 48 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Pin

İnceburun Feneri: 1863 yılında inşa edilen Deniz Feneri, Karadeniz’in hırçın dalgalarına meydan okumaktadır. Deniz seviyesinden 38 metre yükseklikte inşa edilmiş fenerin yüksekliği 12 metredir. İnceburun Feneri, Türkiye’nin en kuzey ucunda bulunduğu için diğer fenerlerden farklıdır. Hamsilos Koyu’nu ve Akliman’ı ziyaret ettikten sonra İnceburun’u da ziyaret etmenizi tavsiye ederim. İnceburun Feneri, Sinop il merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Sinop’ta gezilecek yerler arasında mutlaka yer almalıdır.

Pin

Sinop Kalesi: Sinop’un manzarasını izleyebileceğiniz en güzel alanlardan birine sahip olan Sinop Kalesi, M.Ö. 7. yy.’da yapılmıştır. Kalenin; Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde onarıldığı bilinmektedir. Kalede bulunan cafede oturup kahvenizi manzara eşliğinde içebilirsiniz.

Pin

Tarihi Sinop Cezaevi: “Anadolu’nun Alkatrazı” tabiriyle bilinen cezaevi 1999 yılında kapatılmış ve müzeye çevrilmiştir. Yolunuz Sinop’a düşerse mutlaka tarihi Sinop Cezaevi’ne uğrayın. Burhan Felek, Sabahattin Ali ve Refik Halit Karay cezaevinde sürgün edilen ünlü isimlerdendir. Ayrıca Parmaklıklar Ardında dizisi bu cezaevinde çekilmiştir. Cezaevinin 3 tarafı da denizle çevrili olduğu için kaçmaya çalışanların boğulduğu söylenmektedir.

Pin

Akliman Plajı: Ailenizle hem denize girmek hem de piknik veya kamp yapmak için mükemmel bir doğaya sahip olan Akliman sakinliğiyle bilinmektedir.

Pin

Diyojen Anıtı: Sinop şehir merkezine geldiğinizde sizi Diyojen anıtı karşılamaktadır. Rivayetlere göre Diyojen bir fıçı içerisinde yaşamaktadır ve mal varlığı sadece bir su kabıdır.

Pin

Sinop Etnografya Müzesi: 4 kattan oluşan müze yapısı itibariyle 18. yy. konaklarını andırmaktadır. Müze girişi ücretlidir ve birçok eseri inceleyebilirsiniz.

Sinop Arkeoloji Müzesi: 1970 yılında halka açılan müze 2001 yılında restore edilmeye başlamış ve 2006 yılında tekrar halka açılmış. Sinop çevresinde yaşam sürmüş imparatorluklara ait taş eserler ve araç/gereçleri görebilirsiniz.

İnaltı Mağarası: Ayancık ilçesine 30 km. Sinop merkeze ise 90 km. uzaklıkta olan İnaltı Mağarası mutlaka ziyaret edilmelidir. 700 metre uzunluğa sahip olan mağaranın genişliği 5 metre ve yüksekliği ise 5-15 metre arasında değişmektedir. 1995 yılında turizme kazandırılmasına karar verilen İnaltı Mağarası; 2004 yılında hizmete açılmıştır. Sinop’ta gezilecek yerler arasında yerini korumaktadır.

Pin

Akgöl: Ayancık ilçesinde bulunan Akgöl, yapay bir göldür. Akgöl Yaylası olarak bilinen alanın denizden yüksekliği 1200 metredir. Akgöl’de ormanların ve doğanın keyfini sürebilirsiniz. Akgöl’de yaban hayatı devam ettiği için gece vakitlerinde ürkütücü olabilmektedir.

Pin

Şahin Tepesi: Sinop manzarasının izlendiği en güzel yerlerden birisidir. Sinop’ta gezilecek yerler arasında konumunu koruyan Şahin Tepesi’nde çayınızı ve kahvenizi yudumlayarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Sinop’ta Elazığ’lı İki Aile Gezdik

Sinop ve Elazığ’da yaşayan 2 aile Sinop’u gezmeye çıkmış ve Jeep’lerine bizi de almışlardı. Sinop’u tamamen gezdik ve beraber yedik içtik. Elazığlı ailelere teşekkür ediyoruz 🙂 Sinop’ta gezilecek yerler ve Sinop gezi rehberi yazıma eklemek istediklerinizi yorum olarak ekleyebilirsiniz.

Pin

TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!