Denizlerimizde Tedirgin Eden Görüntü! Deniz Salyası Paniği

Başta Marmara Denizi olmak üzere, Akdeniz ve Ege Denizi’nin de bazı bölgelerinde meydana gelen görüntü paniğe neden oldu. Deniz Salyası olarak bilinen, müsilaj vatandaşları tedirgin etti. Genellikle beyaz renkte veya bulanık bir renge sahip olan tabaka deniz yüzeyinde tedirginlik yarattı. Özellikle son bir haftadır ülke gündeminde yer edinen müsilaj hakkında uzmanlardan açıklama geldi. Müsilaj hakkında değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, salyaların bahar aylarında artmasının normal olduğunu belirtti. Ancak vatandaşlar kirli görüntü ve kötü kokudan şikayetçi…

Deniz Salyası Paniğe Yol Açtı

Müsilaj olarak da bilinen salya ülkemizin hemen hemen her denizinde görülmeye başladı. Şarköy ilçe kıyıları, Süleymanpaşa, Mamaraereğlisi, Alanya kıyıları, Mudanya, İzmit Körfezi, Çanakkale boğazı, Kadıköy kıyıları, Caddebostan sahili, Tuzla sahili, Başiskele kıyıları, Yalova sahili, Kartal sahili, Değirmendere, Altınova ve Adalar kıyıları gibi daha pek çok kıyılarımızda salya görülebiliyor. Tabakanın deniz suyu sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak meydana geldiği belirtildi. Ayrıca söz konusu durumun doğal olduğu ifade edilirken, olası bir kimyasal kirlilikten söz edilemeyeceği belirtildi. Ülkemizin kıyılarında yaşanan olay ile ilgili olarak çok sayıda açıklama yapıldı. Uzmanlar konuyu değerlendirdi.

Deniz Salyası Paniğe Yol AçtıPin
Deniz Salyası Paniğe Yol Açtı

Deniz Salyası Nedir? – Deniz Salyası Neden Olur?

Salya, müsilaj olarak da bilinmektedir. Salya oluşumuna etki eden üç ana faktör bulunmaktadır. Denizlerde salya oluşumunun en temel üç nedeni şunlardır;

  • Deniz sıcaklığının mevsim normallerine göre olması gerekenden yüksek olması.
  • Fosfor ve azot gibi çeşitli organizmaları doyuran maddelere ihtiyaç olması. Denize verilen atıklar ile organizmaların beslenmektedir.
  • İklim değişikliğine bağdaştırabileceğimiz deniz durgunluğu.

Üst kısımda da paylaştığımız sebepler, salya oluşumuna etki etmektedir ve salyaların devamlılığını sürdürmesini sağlamaktadır.

Deniz Salyası Nedir? - Deniz Salyası Neden Olur?Pin
Deniz Salyası Nedir? – Deniz Salyası Neden Olur?

Müsilaj Hakkında Açıklamalar Yapıldı

Denizlerde meydana gelen salya ile ilgili olarak yapılan açıklamaları genel olarak topladık. Söz konusu açıklamalar şu şekildedir;

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu’nun açıklaması;

“Deniz salyası balıkçıların korkulu rüyası haline geldi. Küçük tekne balıkçıları salya nedeniyle avcılığa devam edemiyor. Şarköy ilçesine kadar kıyılarda beyaz tabaka görülüyor.”

Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Demiray’ın açıklaması;

“60 yaşındayım. Bugüne kadar sahillerimizde bu kadar uzun süre devam eden deniz salyası görmedim. Eski yıllarda en çok 1-2 ay görülür ve biterdi. Bu olay nedeniyle küçük teknelerle avlanan balıkçılarımız, av sezonunda çok zorlandılar. Çünkü bu salyanın ağırlığı nedeniyle ağlarını çekemediler. Av sezonumuz kötü geçti.”

Fenerbahçe Sahili’nde yer alan Dalyan Kayıkhanesi’nin sorumlusu Levent Oğuz’un açıklaması;

“Deniz salyası dediğimiz şey aslında çamur. Denizin dibinde olan bir çamur normalde. Isıyı da gördükten sonra tekrar yukarı çıkan bir plankton. Canlı bir tabaka. Deniz bunu atamıyor. Kirlilikten kaynaklanan bir durum söz konusu. Tamamen çevreye zarar veren, tabiatın, balıkların zarar gördüğü bir durum. Kötü bir manzara, çamur halini görüyorsunuz. Tekneleri etkiliyor, zaten insanlar tekne ile çıkmak istemiyor. Denizin kenarına geldiğinizde böyle bir görüntüyle karşılaştığınızda siz de çıkmayı düşünmezsiniz.”

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş’in açıklaması;

“Meteorolojik şartların hala uygun olması ayrıca son yaşanan yağmurlardan dolayı akışa bağlı olarak besin elementlerinin yoğun bir şekilde denizel sisteme taşınması müsilajın devam etmesinde oldukça etkili.”

Müsilaj Hakkında Açıklamalar YapıldıPin
Müsilaj Hakkında Açıklamalar Yapıldı
TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!


1