Sinop Erfelek Tatlıca Şelaleleri Kamp ve Gezi Rehberi

Erfelek Tatlıca Şelaleleri şu ana kadar gördüğümüz en güzel şelalelerden birisi diyebilirim. Dünyada eşi benzeri olmayan Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne gidince kaynağından su içmeden geri gelmeyin 🙂 28 farklı şelaleden oluşan Erfelek Tatlıca Takım Şelaleleri, Sinop’ta gezilecek yerler arasında 1 numarada yer alıyor.

Pin

Bizde Kampyerleri.org olarak Kastamonu Cide Gideros Koyu’ndan yola çıktık ve sahil şeridinden ayrılmadan tam olarak 12 saatte Sinop Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne vardık.

Fakat gece 23:30 gibi Erfelek ilçesine geldiğimiz ve yorgun olduğumuz için kamp çadırlarımızı kurmadan bir camiye girdik ve konaklamak zorunda kaldık. Ertesi gün sabah 06:30’da uyandık ve Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne gitmek için otostopa başladık. Şelalede kebapçı olarak çalışan aile bizi aldı ve giriş ücreti ödemeden şelaleye giriş yaptık. Sabah 07:00’da Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde kimse olmadığı için rahat rahat gezdik.

Pin

Şelaleleri isterseniz orman içinden geçen patika yoldan geçerek gezebilirsiniz.

Fakat patikayı kullanırsanız şelalelerin hepsini göremiyorsanız. Görevliler tarafından bağlanan halatlardan tırmanarak gezerseniz tüm şelaleleri görebiliyorsunuz.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Hakkında

  • Erfelek Tatlıca Şelaleleri, 1997 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Erfelek Barajı’nın yapımı esnasında açılan yollar sonrasında keşfedilmiştir.

Pin

  • Sinop merkeze 42 kilometre, Erfelek ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Tatlıca Şelaleleri; 2011 yılında milli park ilan edilmiş ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır.
  • Tatlıca Şelaleleri’nin yer aldığı vadide; fındık, kayın, gürgen ve meşe ağaçları yetişirken; karaca, domuz, kurt, çakal, tilki, vaşak, sansar, gelincik, tavşan ve sincap gibi hayvanlar yaşamaktadır.
  • Tatlıca Takım Şelaleleri, Gürleyik Deresi üzerindeki şelalelerden oluşmaktadır. Yöre halkı yaklaşık 100 yıl önce güçlü su kaynağını kullanmak istemiş ve 2 adet su değirmeni inşa etmiştir. Bu değirmenler yıllarca buğday ve mısır öğütmek için kullanılmıştır.
  • Sinop Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde kullanılan ahşap mimarisi Kestane, Meşe, Çam ve Köknar ağaçlarıyla uygulanmaktadır.

Pin

  • Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nin yaklaşık 1 km. yukarısında kaynağı bulunuyor. Bu kaynaktan buz gibi su içebilir; orada yayık ayranı yapan amcadan ayran alarak içebilirsiniz. Patates ve mısır da yemek isterseniz ayranla mükemmel oluyor.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne Nasıl Gidilir

Biz her zaman olduğu gibi Kampyerleri.org olarak Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne otostopla geldik.

Minibüs ve otobüs kullanmak isteyenler; Sinop’tan Erfelek ilçesine, Erfelek ilçesinden de belli saatlerde kalkan Tatlıca Şelaleleri minibüslerine binerek ulaşım sağlayabilirler. Aracıyla gelmek isteyenler ise; Samsun ve Kastamonu tarafından gelenler Erfelek yönüne dönmelidir. Sinop’tan gelenler ise 42 kilometre gelerek şelaleye ulaşabilirler.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri – Sıkça Sorulan Sorular

SORU 1: Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde kamp yapılabiliyor mu, ücretli mi?

CEVAP 1: Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde kafeteryaların bulunduğu bölgede daha önceki yıllarda kamp yapmaya izin veriyorlarmış. Yaşanan ölümlü olaylardan sonra kamp yapmak için şelalelerin karşısında yer alan derenin yanında kamp yaptırıyorlar. Kamp yapmak isterseniz çadır başı 25 TL ücret talep ediyorlar. Biz Erfelek Şelaleleri’nde kamp yapmadık. Şelaleyle pek alakası olmayan bir bölgede çadır kurmanızı istiyorlar.

Pin

SORU 2: Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde su, elektrik, internet, tuvalet, market ve restoran gibi imkanlar var mı?

CEVAP 2: Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nde 20 metreye bir çeşme bulunuyor. Tuvalet, market ve restoran gibi ihtiyaçlarınızı şelale içinde giderebiliyorsunuz. İnternet bu bölgede pek çekmiyor ve bulunmuyor. Restoran ve cafelerde yemek yiyebilirsiniz.

Pin

SORU 3: Erfelek Tatlıca Şelaleleri giriş ücreti tarifesi ne kadar?

CEVAP 3: Biz Tatlıca Şelaleleri’nde kebapçı olarak çalışan aileyle giriş yaptığımız için ödeme yapmadık. Fakat Erfelek Tatlıca Şelaleleri giriş ücreti tarifesi aşağıda yer alan tablodaki gibidir. Veriler günceldir.

  • Otomobil – 11,00 TL
  • Otobüs – 84 TL
  • Minibüs – 31,50 TL
  • Midibüs – 52,50 TL
  • Şahıs – 3,50 TL
  • Motorsiklet – 7,00 TL
  • Not: Giriş ücretleri Milli Parklar Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir.

Sinop’u Tamamen Gezdik

Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ni sabah saatlerinde tamamen gezdik, kahvaltımızı yaptık ve yola çıkma vakti gelmişti.

Pin

Şelale çıkışında Elazığ’dan gelen Jeep’leri olan aile bizi aldı ve Sinop’u baştan aşağı hep beraber gezdik. 2 Elazığlı aile de o kadar sıcak ve samimi insanlardı ki; kendi evlatlarından bizi ayırmadılar ve güzel vakit geçirmemizi sağladılar. Buradan aşağıdaki fotoğrafla birlikte o aileye çok çok teşekkür ediyoruz 🙂

TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!