İlk Yardım Çantası ve Hayvan Isırmalarına Karşı İlk Yardım

Trekking, hiking, kamp ve doğa etkinliklerimiz için hemen hemen her türlü teknik giysi, ekipman ve materyalleri temin ediyoruz. Bu tür etkinliklerde güvenli ve rahat bir aktivite için bu malzemelerin mevcudiyeti çok önemlidir. Ancak çoğu doğa sevdalısı, doğa etkinliklerine giderken, yanlarına, aslında en elzem malzeme olan ilk yardım çantasını almaz. Bu yazıda doğa etkinliklerimizde yanımızda bulunmasının muazzam faydaları olacağına inandığım ilk yardım malzemelerini yazacağım.

İlk Yardım Çantası Malzeme Listesi

Not: Trekking, kamp vb. doğa etkinlikleri için hazırlanmıştır.

  • Varsa kullanılan reçeteli ilaçlar (kalp, şeker, tansiyon vb.)
  • Steril gazlı bez
  • Sargı bezi
  • Flaster
  • Yara bandı
  • Termal battaniye
  • Sabun
  • Hidrojen peroksit (oksijenli su)
  • Özellikle köpek ısırmalarında uygulanan sabunla suyla yıkama işlemi için gereklidir.

Doğada Hayvan Isırmalarına/Sokmalarına Karşı İlk Yardım:

Köpek Isırmalarında İlk yardım:

Özellikle doğa yürüyüşlerinde başımıza gelmesi muhtemel bu tür olaylarda ısırılan yer yaklaşık 5 dk. süreyle sabunla suyla yıkanmalıdır. Akabinde temiz bir bezle yara kapatılmalıdır. Kişi, en yakın sağlık kuruluşuna götürülür.

Pin

Arı Sokmalarında İlk Yardım:

Öncelikle küçük ama mühim bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Her türlü doğa etkinliklerinizde mümkün mertebe parfüm vb (özellikle çiçek, şeker aromalı parfümler) kokular kullanmamalısınız. Bu tür kokular arıları size daha fazla çekecektir. Arı sokmalarında ilk yapacağınız şey şayet görünüyorsa sokulan yerdeki arının iğnesini çıkartmaktır. Kişinin arı sokmalarına alerjisi varsa en hızlı şekilde sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Pin

Akrep Sokmalarında İlk Yardım:

Bu tür olaylarda öncelikle kişi sakinleştirilir. Akrebin soktuğu bölge hareket ettirilmemelidir. Sokulan yer kalp seviyesinin altında tutulmalıdır. Varsa soğuk uygulama yapılır. Sokulan yere kesinlikle kesme, kan emme vb uygulamalar yapılmaz. Kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülür.

Pin

Yılan Sokmalarında/Isırmalarında İlk Yardım:

Kişi öncelikle sakinleştirilmelidir. Varsa yara soğuk suyla yıkanır. Yaraya yakın bölgelere baskı yapabilecek takı vb eşyalar varsa çıkartılır. Varsa soğuk uygulama yapılır. Kişi mümkünse hareket ettirilmez. Sokulan yer kalp seviyesinin altında tutulur. Sokulan, ısırılan yere kesinlikle kesme, kan emme vb uygulamalar yapılmaz. Kişi, en yakın sağlık kuruluşuna götürülür.

Pin

Kene Isırmalarında İlk Yardım:

Doğa aktivitelerinde, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında karşılaşma ihtimali yüksek olan olaylardan birisidir. Öncelikle bu tür bir olaya maruz kalmamak için bazı basit tedbirler alabiliriz. Doğa aktivitelerimizde kısa şortlar yerine pantolon giymek basit ama önemli bir tedbirdir. Kene uzaklaştırıcı sprey gibi malzemeler de bize yardımcı olacaktır. Kene ısırması olayıyla karşılaştığınızda öncelikle soğukkanlı olup sakin kalmanız gerekmektedir. Keneyi kesinlikle çekip koparmaya çalışmayın. Keneyi çıkartmak için çakmak vb malzemelerle ısı uygulamayın. Kenenin üzerine alkol, kolonya vb sıvılar dökülmemelidir. Bu tür uygulamalar kenenin kusmasına sebep olur ki bu da kenenin vücudunuza enfeksiyon bulaştırma riskini fazlasıyla arttırır. Yapmanız gereken en önemli şey keneye zarar vermeden hızla en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizdir.

Pin

TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!