Bushcraft Ekipmanları Listesi

Kamp yapma kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte, bushcraft ve doğada hayatta kalma kültürleri de yaygınlaşmaya başladı. İnternette birçok içerik bulunsa da, ben sizler için daha uzun bir liste hazırlamaya çalıştım ve kısa ipuçları ekledim.

Burada listelenen malzemeleri hem benim ipuçlarım hem de üretiliş amaçlarının dışında da kullanabilirsiniz. Karşılaştığımız durumlara göre farklı bir yol izleyebiliriz.

Küçük bir dipnot, burada yazdığım kamp ekipmanlarının hepsine sahip olmalısınız diye bir algı oluşturmak istemem, “yanıma ne alayım diye” düşündüğünüz bir zamanda hatırlamanıza yardımcı olmak istiyorum. Bushcraft ekipmanları listesi sizler için hazırlandı.

Paracord bileklik: bu bileklikler paraşüt ipinden yapılmaktadır ve güçlüdür. Hayati bir durumda ya da ihtiyaç anında hızlıca ipi sökebilir ve kullanabilirsiniz.

Ateş başlatıcı çubuk: birçok adı vardır, magnezyum çubuk ya da ateş çubuğu gibi… Ateş yakmada kullanılır. Barınmadan sonra en önemli yetkinlik ateş yakabilmektir, bu yüzden ateş yakma araçları olmazsa olmazımızdır.

Karabina: belki olmazsa olur ama kampçıysanız çantanızın dışında mutlaka takılı olmalı J Karabinaların kullanımı çok geniş ve hayal gücümüze kalmış. İstersek çantamıza bir poşeti veya araç-gereci tutturmak için, istersek anahtarlık, iki ipi birleştirmek, pantolonumuzun beline bir şeyler asmak, pusulamızı çakımızı düdüğümüzü bir arada tutup yanımızda taşımak gibi… Dikkat etmeniz gereken bir konu var, karabinayı dağcılarda kullanmaktadır ve o karabinalar çok sağlam ve pahallıdır. Aldığınız karabina ucuz veya  üzerinde “Not for climbing” gibi bir ibare varsa tırmanışlarda kullanmayın. Tabi yazmayabilirde, satın alırken mutlaka bilgi almalısınız.

Pin

Düdük: Doğanın içerisinde, kuşların cıvıltısında birbirimizi duymakta zorlanabiliriz. Diğer seslerden ayırt edilebilmesi, iletişimimiz açısından önemli. Ormanda kaybolma durumu yaşamamak ya da birinin rehberlik etmesi adına kullanılabilir. Tavsiyem metal ve çok ses çıkartanlardan almanız. Olmazsa olmaz aletlerdendir.

Pusula: Cep telefonlarımız varken hala pusulayı kullanıyorsanız, bushcraft ve kamp kültüründen keyif alıyor olabilirsiniz J yön bulmamıza yardımcı olan bu aleti kullanmanızı tavsiye ederim, maceraperest ruhumuzun simgesi niteliğinde. Telefonun ve GPS’in çekmediği durumlarda işinize yaracaktır. Kullanmayı önceden biliyor olmak faydalı olabilir.

Bıçak, çakı: Birçok alanda birçok farklı türde bıçak mevcut ve kullanım alanı da geniş. Testereyi saymazsak genellikle sebze meyve doğramak, ateş için odunların daha küçük parçalara kesilmesi gibi alanlarda kullanılıyor. Eğer sık sık bıçak kullanıyorsanız bileyinizide yanınıza almalısınız. Bushcraft ekipmanları arasında olmazsa olmaz ekipmanlardandır.

Termos: içeceklerimizin ısısını koruması için gereklidir. Yemek yaparken tek bir kabınız varsa, suyu kapta ısıtıp sonra termosa koyup, sonrasında yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Matara: termos haricinde, suyu taşımak için yanımızda bulunabilir.

El feneri: eğer bulunduğunuz yerde konaklayacaksanız ya da gece yolda olacaksanız olmazsa olmaz. Konaklama durumunda; gece bir yerden bir yere giderken, ihtiyaç giderirken, çevreyi kolaçan etme gibi durumlarda gerekli oluyor. Aksi durumlarda telefon ışığınızda sizi idare edebilir ama olmazsa olmaz bir alettir.

Yedek piller: el feneriniz USB ile şarj olmuyorsa, yanınıza yedek pil almayı unutmayın. Bu pilleri dış etmenlerden korumak adına streç naylon ile kaplamanızı tavsiye ederim.

Mercek: ateş yakmamıza yarayan aletlerin ıslanması durumunda ateş yakmak için kullanabiliriz.

Yağmurluk: yağmurlu günlerde ıslanmamızı engellemek adına kullanabiliriz. Yağmur konusu çok önemli, yağışlı havalarda genelde kıyafet kurutmamız çok zordur ve uzun süre ıslak kalmak hasta olmamıza sebep olabilir. Bu gibi durumlar için yedek kıyafet bulundurmak, el ısıtıcısı ve alüminyum battaniye bulundurmak çok iyi olur.

Işık çubuğu: Light stick olarak da geçer. Elektrikli veya ateşli ışık kaynaklarımızı kullanamadığımız zamanlarda kullanabiliriz.

Power bank: doğada cep telefonunuzla ilgilenmemenizi, doğanın tadını çıkarmanızı tavsiye ederim. Fakat acil durumlara karşı telefonun bataryasının dolu olması gerekebilir. Kamera, el feneri gibi aletlerinizde USB yoluyla şarj oluyorsa mAh değeri yüksek bir power bank almanızı tavsiye ederim.

Dürbün: gözlem yapma ve avlanma gibi amaçlarda kullanılabilir. Çevreyi seyretmek içinde güzel bir alet fakat olmasa da olabilir.

Kişisel bakım ve temizlik ürünleri: Doğada da kişisel bakım ve temizliğimize dikkat etmemiz gerekmektedir. Tırnak makası, diş fırçası ve macunu, sıvı sabun, cımbız, kremlerimiz… Yanımızda bulunabilir.

İlaçlar: ilk yardım çantası haricinde kişisel olarak kullandığınız ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın. İlaçlarını ıslanmadan korumak adına koyabileceğiniz su geçirmez kapları kullanabilirsiniz.

Yedek kıyafet: yedek çamaşırların dışında sıcak havalarda terlemeden dolayı, yağışlı havalarda ıslanmadan kaynaklı hastalıklardan dolayı sık sık kıyafet değiştirmeniz ve yıkamanız gerekebilir.

Yedek poşet: çöp poşetini de buraya eklemek istiyorum. Hem genel çöplerimiz için hem mutfak artıklarını atmakta kullanabiliriz. Mantar toplama, yarım kalan yiyeceklerin saklanması, kirli kıyafetlerin konulması, yedek ayakkabının konulması gibi durumlarda kullanılabilir.

İlk yardım seti: ilk yardım çantalarının içindekiler yeterli olmayabilir ve ek yapmak gerekebilir. Üzerine eklemek gerekirse; kramplar için kas gevşetici ilaç, ağrı kesici ilaç, el ısıtıcısı, kancalı iğneler, eldiven, güneş kremi, temiz havlu, makas, cımbız, su arıtıcı tablet…

Alüminyum battaniye:  yağmurdan ıslanma, suya düşme ya da diğer soğuk alma durumlarında kişinin kurtarıcısıdır. Vücut ısısının korunmasıyla hipoterminin önüne geçebilir. Soğuk içeren herhangi bir unsurun bulunduğu her bölgede yanımızda mutlaka bulunmalı. Alüminyum battaniye kış kamplarında olmazsa olmaz bushcraft ekipmanları arasında yer almaktadır.

Mutfak seti: çatal, bıçak, kaşık, bardak, tuzluk, şekerlik, çaydanlık, kamp tenceresi, kamp tavası, ocak başlığı, gaz kartuşu…

Çakmak: Yanımızda ateş başlatıcımız olsa bile bulundurmakta fayda var. Pürmüz çakmak almanızı tavsiye ederim, rüzgara karşı daha dayanıklıdır.

Telsiz: daha çok dağcılık yada mağara gezilerinde kullanılabilir. Gözlem yaparken, avlanırken, gruplara bölünüldüğünde yada tehlike anlarında kullanabiliriz.

Pin

Rulo peçete ve ıslak mendil: (Genel Kullanım için)temizliğimiz için kullanılan iki temel gereç, olmazsa olmazımızdır.

Tel testere: öncelikle doğada hangi tür ağaçlardan faydalanabileceğimizden bahsedelim. Kesinlikle yeşil ağaçları kesmiyoruz, yerde bulunan kurumuş ağaçlardan faydalanıyoruz. Bu ağaçların boyutları büyük ise tel testere ile kesip istenen boyuta getirebiliriz. Tel testere; iki ucunda tutamaçları olan, zincir gibi bükülebilen bir testeredir. Çantada taşınması kolaydır, yer kaplamaz, ömrü kısadır.

İşçi veya inşaat eldiveni: Bulunduğunuz lokasyona göre çamurla, sert odunlarla, dikenli bitkilerle uğraşmanız gerekebilir, elinizi kaba işlerde tahriş olmaktan korur. Bushcraft ekipmanları listesinde eldiven önemli bir yere sahiptir.

Gri bant (Duck tape): güçlü bir banttır. Çantanızın, çadırınızın, kıyafetinizin yırtılan yerlerine yapıştırıp geçici olarak çözüm üretebilirsiniz. Yiyecek paketlerini kapatmakta, bir şeyleri birbirine tutturmada da kullanabilirsiniz. Su geçirmez ve ömrü uzundur.

Kanca vida: ağaca saplayarak havlu, kıyafet, poşet gibi eşyalarınızı asabilirsiniz.

Paket lastikler: yiyecek paketlerini kapalı tutmada kullanabilirsiniz.

Sinyal aynası: ortasında boşluk olan, diğer tarafları ayna olan bir alettir. Ortasındaki delikten bakıp, güneş ışınlarını bir yere yansıtmada kullanılır. Yardım çağrısında bulunmada kullanılır. Özellikle sinyal aynası olarak üretilenler nedense pahallıdır, makyaj aynası da işinizi görebilir.

Defter: ister anılarınızı yazabilir, ister doğadaki tecrübelerinizi yazabilirsiniz. Yemek tarifi ya da bitki tanıma ile ilgili notlarınızı alabilirsiniz. Benim kişisel  tavsiyem, gittiğiniz yerdeki anılarınızı mutlaka yazın, ilerde yeniden hatırlamanızı kolaylaştırıyor, bir çok anımı zamanla unutuyorum ve kamp sohbetlerinde anlatabileceklerim azalabiliyor. Eğer bir blog yazarıysanız mutlaka anıları not alın, bilgisayar başına geçince bir kısmını unutmuş olmak, yazınızın doluluğunu biraz azaltabilir.

Kalem: Defterimize not almak ya da bir yerlere yazı ile not bırakmak için gereklidir.

Post-it: Yapışkanlı kâğıt. Doğada bir yerde tehlike varsa diğer kampçılara uyarı notu bırakmak için kullanılabilir. Pembe renkli olması önemlidir, çünkü pembe doğada zıt renktir ve gözle kolay seçilir.

Pipet: kaşık çatal gibi malzemelerinizin kirli olması durumunda kullanabilirsiniz. Bazen de çok ince ve küçük bir su kaynağından su içmeniz gerektiğinde kullanabilirsiniz.

Mum: doğada yangın riskinden ve çadırın tutuşması açısından aydınlatma için kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Aydınlatma için elektrikli ve su geçirmez kamp ışıklarını tercih etmeliyiz. Mumu daha çok eritip bir şeylerdeki yarıkları kapatmak veya tamir etmek için kullanabilirsiniz.

Rüzgar kibriti: bu kibrit normal kibritten farklı olarak biraz daha büyük ve yanan kısmı daha fazla. Rüzgara karşı dayanıklı ve daha uzun süre yanabiliyor.

Bakır tel: ısıya maruz kalan veya sağlam bağlamaların gerektiği yerde kullanabilirsiniz. Örneğin; ateşin üzerine üç adet çubuğu birbirine bakır tel ile bağlayabilir ve kamp demliğinizi sarkıtabilirsiniz.

Zip tie: kablo bağı yada cırt cırt olarak da bilinmektedir. Bir şeyleri birleştirmek ya da asmak için kullanabilirsiniz.

Silikon: çakmak ile eritip bir yerlere damlatarak açıklık kapatabilirsiniz.

Makaron: ısıyla daralan kablo olarak da bilinir. Elektronik aletlerimizin şarj kablolarında oluşabilecek bir sorunda tamir etmekte kullanabiliriz.

TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!


2