Başkonuş Yaylası Kamp Rehberi – Kahramanmaraş

Kahramanmaraş’ta kamp yapılacak en güzel yerlerden birisi olan Başkonuş Yaylası adını sık sık duyurmaya devam ediyor. Fotoğraf çekmek, kamp yapmak ve zirve tırmanışı yapmak istiyorsanız Başkonuş Yaylası size göre. Peki; Başkonuş Yaylası’nda kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kağan Yıldız; Başkonuş Yaylası Kamp ve Gezi Rehberi blogunu sizler için kaleme aldı. İşte Başkonuş Yaylası kamp alanı rehberi…

Başkonuş Yaylası Hakkında Genel Bilgi

  • Başkonuş Yaylası; Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesine bağlıdır. İlçe merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır. Kahramanmaraş il merkezine 55 km, Onikişubat ilçe merkezine 39 km mesafede bulunmaktadır.
  • Ortalama yükseltisi 1300 – 1600 mt. Civarında olup zirvesi 1800 metredir.
  • Zirveye ulaşım için patika şeklinde trekking parkurları mevcuttur.
  • Ormanla kaplı dik yamaçların çevrelediği geniş düzlüğü ile kamp, festival, şenlik vb. çeşitli aktiviteler düzenlenmesine imkan sağlayan bir yapıya sahiptir.
  • Kamp kurabileceğimiz alan olan “Mesire alanı kısımı” 1995 yılında B tipi orman içi dinlenme yeri olarak tescil edilmiş, 2006 yılında A tipi mesire yeri statüsüne alınmıştır. 2007 yılında Başkonuş Mesire Yeri alanı 10 hektardan 16 hektara çıkarılmıştır.
  • 16 hektar olan mesire alanı rahat ve ferah bir biçimde kamp yapmamıza olanak sağlıyor.
  • İklim ve bitki örtüsüne de şöyle bir değinelim: Yaz aylarında  lokal serin  iklim özelliğine sahiptir. Bölgede yüksekliğe bağlı olarak kermes meşesi, tespih çalısı, dağ çileği, menengiç, sumak, kızılçam, toros karaçamı, lübnan sediri, doğu kayını, gürgen yapraklı kayacık, kızılağaç, göknar ve toros sediri yaygın olarak bulunmaktadır. Bitki türleri arasında sümbül, lale, ters lale ,kar çiçeği ,dağ sümbülü, patlak çiçeği ve siklamenler yaygındır.

NOT: Kitabi yahut ansiklopedik bilgileri bir kenara bırakacak olursak; Fikrimce cennetten bir köşede vakit geçirmek istiyorsanız; sıcaklardan sıkılıp birazcık üşümeyi arzuluyorsanız; ateş başında oturup sesi güzel olanların kulaklarınızın pasını sildiği esnada tüm doğanın yankılarıyla size eşlik etmesini istiyorsanız tercih listenize mutlaka ekleyeniz.

Başkonuş Yaylası’na Nasıl Gidilir?

  • Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 30. kilometresinde bulunan Andırın yol ayrımından itibaren çift şeritli asfalt yol takip edilerek 25 km sonra ulaşılan Mesire Yeri il merkezine 55 km’dir.
  • Kahramanmaraş il merkezinden yola çıkacak olanlar Kayseri istikametine doğru yola çıkıp Andırın yol ayrımına geçiş yapacak ve 25 km sonra ulaşım sağlamış olacaktır. (Bkz.)
Pin
Başkonuş Yaylası Yol Tarifi Haritası
  • İç Anadolu / Akdeniz istikametini kullanacak olanlar ise mecburen Adana’ya uğrayacaklar ve E 90 otoyolunu (ücretli otoyol) takip ederek Adana’nın Ceyhan ilçesinden Osmaniye’ye hiç giriş yapmaksızın Kadirli istikametine sapacak ve Andırın yol işaret levhalarını takip edecek. Yol asfalt lakin tek şerit ve biraz virajlı ama bozuk olmaması kaliteli yolculuk yapmanıza imkan veriyor.
  • Hatay istikametinden gelecek olanlar İskenderun otoyolunu takiben Kadirli istikametinden geçiş yapabilir aynı yola bağlanarak ulaşım sağlayabilirler.
Pin
Başkonuş Yaylası Yol Tarifi Haritası (Hatay-Adana)

Başkonuş Yaylası Kamp Alanı ve Giriş Ücretleri (2018)

  • Kamp alanına giriş için aşağıdaki ücretleri ödüyorsunuz. Kendi çadırınız var ise kurduğunuz çadır için ekstra para ödemiyorsunuz. 4,5 TL yeterli olmaktadır. Ayrıca karavan için
    de gerekli yerler mevcut. Ve çadır kurduğunuz yerin yakınına kadar alan içerisinde park yerleri beton alanlar ve araç yerleri de mevcut.
Pin
Başkonuş Yaylası Giriş Ücretleri (2018)
  • Kamp alanı fotoğraflarını kuşbakışı ve normal olarak görebilirsiniz.
Pin
Başkonuş Yaylası Kamp Alanı

Başkonuş Yaylası’nda Trekking

Başkonuş Mesire alanında kamp kurduğumuz yerin rakımı tahminen 1600 civarında. Çadırları kurduğunuz tarafın ters istikametinde seyir terası adı verilen 1800 rakımlı zirve yer almakta. Güzel fotoğraflar çekebilmek için sabahın ilk saatlerine çıkmanızı öneririm. Yolu patika şeklinde ve yürüyerek 200 metre yükseltiyi dolambaçlı yoldan yaklaşık 1,5 km yürüyerek zirveye ulaşıyorsunuz. Zirveyi size anlatmam mümkün değil. Zaten anlatsam da hissedemeyeceksiniz. O özgürlük bambaşka. Orayı
hissetmeniz için zorlu bir yolu katetmeniz gerekiyor. Tabi patika yolda tehlike de var. Bot kullanmanızı tavsiye ederim.

Pin
Başkonuş Yaylası Zirve

Başkonuş Yaylası’nda Neler Yapılır – Önerilerim Nedir?

Başkonuş Yaylası sadece kamp alanı olarak da düşünülmemeli bence. Muhteşem doğasıyla hafta sonunuzu dolu dolu geçirebileceğiniz, şehirlerin kirlenmiş havasından kendinizi, zihninizi ve düşüncelerinizi arındırabileceğiniz bir dağ başı burası. Ailenizle güvenli ve huzur ortamında aklınızda soru işaretleri olmadan vakit geçirebileceğiniz bir yer. Geniş düzlükleri sayesinde çeşitli spor aktivitelerinde de bulunabilirsiniz. Ayrıca kutlama, şenlik, gezi maksatlı topluca gidilebilecek ayrıca
piknik alanı olarak da tercih sebebi olabilecek bir yer.

Başkonuş Yaylası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Başkonuş Yaylası’nda telefon çekiyor mu?
    – Evet tüm operatörler çekiyor, telefon görüşmesi yapabilirsiniz. Fakat internet erişimi yok. Bence en güzel yanı da bu telefonlarınızı kapatın ve mavi ladinlerin söylediği şarkılara kulak verin.
  • Başkonuş Yaylası’nda tuvalet var mı?
    – Evet tuvaletler var ve inanmayacaksınız aşırı derecede temiz. Sanırım sürekli temizleniyor.
  • İçme suyu var mı?
    – İçme suyu mevcut ve tadı çok güzel içimi yumuşak buz gibi bir su mevcut kaçırmayın derim.
  • Market var mı?
    – Burası gerçekten önemli çünkü market yok arkadaşlar. Ama buradaki restaurant market gibi hizmet veriyor. Aradığınız her şey tabi yok ama temel besin maddeleri ekmek yumurta et vb. şeyleri ayrıca içecekleri restaurant kısmından temin
    edebiliyorsunuz. Ayrıca bir müjde : Fırın bile var sıcak ekmek alabilirsiniz.
  • Elektrik var mı?
    – Elektrikli cihazlarınızı da restaurant kısmından ayarlayabilirsiniz. Orada şarj edebilirsiniz.
  • Kamp harici konaklama yapabilir miyim?
    – Evet, yapabilirsiniz. Karavanınız var ise onları kullanabilir yok ise Bungalov evler var evet onları tercih edebilirsiniz. Kişi başı ücret 120 TL. Otel kısmı ile yine restaurant kısmı ilgileniyor. Fakat şunu önemle belirtmek isterim ki gitmeden mutlaka rezervasyon yaptırınız aksi takdirde yer bulamayabilirsiniz.
Pin
Başkonuş Yaylası – Kağan Yıldız

Son Söz

Kamp yapmak, trekking yapmak, doğada olmak şüphesiz harika şeyler. Şahsen bende son senelerde sportif kampçılığın ülkemizde gelişim gösterdiğini giderek artacağını da düşünüyorum. Lakin
ülkemizin kurucusu olan Sayın Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bir sözünü sizlere hatırlatmak isterim; “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklı olanını severim.” Atamızın bize bu güzel nasihatinden yola çıkarak sporcular olarak doğaya saygı gösterelim ve sadece ‘ayak izlerimizi’ bırakalım. Eğer araç ile gitme imkan ve durumumuz varsa gittiğimiz yerin bitki örtüsüne uygun ve kış şartlarına uygun bir fidan götürebilirsek en azından yakmış olduklarımızın yerine yenisini getirmiş ve bizden sonraki nesillere güzel şeyler bırakmış oluruz.

Kendime bir Tavsiye

“ÇOK GEZ – ÇOK EĞLEN – ÇOK İNSAN TANI !”

YouTube video

Başkonuş Yaylası Kamp ve Gezi Rehberi hakkında bahsedeceğim detaylar burada sona erdi. Başkonuş Yaylası hakkında merak ettiğiniz tüm detayları ve eklemek istediklerinizi yorum kısmından ekleyebilirsiniz. Doğayla kalın…

TWİTTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!


2